> > OMA ontwerpt hoofdkantoor voor Chinese CCTV

OMA ontwerpt hoofdkantoor voor Chinese CCTV

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

20-12-2002 - Vandaag is bekend geworden dat OMA het nieuwe hoofdkantoor zal ontwerpen voor de Chinese televisie station CCTV in Beijing.

Impressie CCTV door OMA.

OMA is gekozen uit 10 deelnemers aan een internationale competitie, waar onder ander de Franse architect Dominique Perrault en uit de VS, Kohn Pederson Fox en Skidmore, Owings en Merrill aan meededen. Een internationale jury met onder meer architect Arata Isozaki en architectuurcriticus Charles Jencks selecteerde drie teams voor de tweede fase: Toyo Ito & Associates in samerking met FCJZ uit Beijing, the East China Architecture & Design Institute en OMA.

CCTV´s nieuwe hoofdkantoor krijgt een oppervlakte van 550.000 vierkante meter en zal deel uit maken van het nieuwe Central Business District (CBD) in Beijing. Er zal in totaal 600 miljoen euro worden geïnvesteerd. Het project moet gerealiseerd zijn voor de Olympische Spelen in 2008 plaatsvinden in de stad.

Het voorstel van OMA op de 10 hectare grote locatie bestaat uit een configuratie van twee hoge gebouwen: Het nieuwe CCTV hoofdkantoor met een hoogte van 230 meter en een vloeroppervlak van 400 duizend m². In dit gebouw zal het complete proces van televisie maken worden ondergebracht. De toren is geen traditionele toren maar een "continuous loop" met horizontale en verticale gedeelten. Het onregelmatige raster op de gevels van het gebouw is een uitdrukking van de krachtswerking. Het tweede gebouw, het 115 duizend m² grote Television Cultural Center (TVCC) bestaat uit een hotel, een bezoekers centrum, een theater en expositie ruimten.

Rem Koolhaas en Ole Scheeren zullen het project leiden. Het ontwerp team van OMA zal bestaan uit Shohei Shigematsu, Adrianne Fisher, Hiromasa Shirai, Anu Leinonen, Charles Berman en vele anderen. Het CCTV hoofdkantoor zal worden gerealiseerd in samenwerking met ECADI, het East China Architecture & Design Institute uit Shanghai. Cecil Balmond en zijn team van Ove Arup & Partners zullen verantwoordelijk zijn voor het constructieve ontwerp.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook