> > Plannen voor villa van Atelier Van Lieshout

Plannen voor villa van Atelier Van Lieshout

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

05-01-2011 - In Leidsche Rijn kun je een vrijstaande villa van Atelier Van Lieshout laten bouwen. Het is het allereerste volledige woonhuis dat de Rotterdamse studio rondom kunstenaar Joep van Lieshout maakt. Het grillige coconachtige huis moet nog worden gebouwd. De verkoop van Villa Sculptura start vandaag.

Villa Sculptura, van boven naar beneden: een impressie, een gevelaanzicht, de begane grond, de eerste verdieping, de tweede verdieping en het dak.

Met het ontwerp van Villa Sculptura zet Atelier Van Lieshout zich af tegen de hightech, computergetekende blobs. Het ontwerp is gemaakt in de zo herkenbare stijl van Atelier Van Lieshout en voldoet tegelijkertijd aan alle hedendaagse en wettelijke eisen die aan woonhuizen gesteld worden.

Harrie Bosch: "Villa Sculptura is door Van Lieshout speciaal voor deze plek ontworpen in opdracht van de Gemeente Utrecht. Een eerdere versie van het ontwerp werd gemaakt in opdracht van het kunstprogramma Beyond Leidsche Rijn, dat de wens had een huis met een bijzondere betekenis aan de wijk toe te voegen." Villa Sculptura wordt gerealiseerd aan de Parkzichtlaan, aan de rand van het Leidsche Rijn Park en aan de oever van historische Oude Rijn. Rondom de villa komen tien vrijstaande, witte woningen.

Villa Sculptura is een ambachtelijk bouwwerk. Nadat het huis als constructie is gerealiseerd, vormt Joep van Lieshout ter plaatse als beeldhouwer de buitenste laag. Met een stalen frame, dat wordt opgevuld met polyurethaanschuim, is tevens de basis gelegd voor een extra isolatielaag. De daarover heen aangebrachte laag coating wordt afgelakt. Deze laag geeft het ‘Hard Shell’ uiterlijk. KOW Architecten zorgt voor de technische uitwerking en de toetsing aan de regelgeving. In samenspraak met de toekomstige eigenaar wordt het ontwerp door Atelier Van Lieshout aangepast aan de specifieke wensen.

Geïnteresseerden kunnen de bouwkavel van 900 m² met het daarvoor gemaakte ontwerp kopen. Zij gaan daarmee de verplichting aan de villa te laten bouwen. De prijs – kavel en de woning - begint vanaf 1 miljoen euro, afhankelijk van de te kiezen afmeting en afwerking. De erfpacht is daarmee ook eeuwigdurend afgekocht. In de bestemming van maximaal 275 m² netto vloeroppervlakte is 80 m² bedrijfsruimte aan huis mogelijk.

Van Lieshout werd geselecteerd als ontwerper na deelname aan een workshop. Hans Aarsman i.s.m. Erik Kessels, Droog Design i.s.m. Next Architects, Marko Lulic, NL Architects, Sean Snyder, Monika Sosnowska en Barbara Visser waren de overige deelnemers.

Recent Architectuur Nieuws

(19-02-2018) - Prijsuitreiking Nieuwe Berlagevlag

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

© Architectuur.ORG - 1999 - 2020 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook