> > Start bouw Gerretsonplein in Eindhoven

Start bouw Gerretsonplein in Eindhoven

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

29-04-2011 - Begin mei 2011 start de bouw van het nieuwe woon-winkelcomplex Gerretsonplein in Eindhoven. Het door van aken architecten ontworpen complex vervangt het verouderd winkelcentrum aan het plein.

Het nieuwe, 19.000 m² grote, complex bestaat uit vier delen. In de kelder komt een parkeergarage met 103 parkeerplaatsen. De plint omvat 3.000 m² aan winkelruimte waarvan tweederde bestemd is voor een supermarkt. In de vier verdiepingen daarboven komen 58 koopappartementen. De ongeveer 50 meter hoge toren bevat 15 woonlagen die voorzien in 38 appartementen en 14 studio’s. Deze worden verhuurd door Woonbedrijf.

Het ontwerp van het nieuwe complex is geïnspireerd op een slangvormig lichaam dat reageert op zijn omgeving. De kop van de slang, de 16 bouwlagen tellende toren, maakt een helder gebaar richting de binnenstad. Deze sluit aan bij de grootschalige bebouwing aan de drukke verkeersader van Eindhoven-Noord. De staart van de slang accentueert het nieuwe Gerretsonplein waaraan de winkels en de entrees van de woningen zijn gesitueerd. Deze laagbouw voegt zich naar de achterliggende wijk die bestaat uit lagere appartementengebouwen en grondgebonden woningen.

De plint wordt afwisselend ingevuld met transparante puien en een beplating. Daarboven ligt een doorlopende lichtlijn achter glas die de slang accentueert. De buik van de slang is opgetrokken uit donkergrijs metselwerk. De rest van de gevels wordt gevormd door uitstekende betonnen luifels op elke verdieping. De horizontale gevellijnen benadrukken de bewegingen van de slang. Tussen de betonnen luifels komen hoofdzakelijk glazen puien met daartussen panelen in drie verschillende kleuren. De materiaalkeuze zorgt voor een energieke en veelkleurige gevel die doet denken aan een slangenhuid.

Van aken architecten maakte het ontwerp in opdracht van Straet Holding. Naar verwachting wordt het complex in de zomer van 2012 opgeleverd.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook