> > OMA tentoonstelling CRONOCAOS in New York

OMA tentoonstelling CRONOCAOS in New York

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

09-05-2011 - Vorige week is de OMA tentoonstelling CRONOCAOS in het New Museum in New York geopend. CRONOCAOS, eerder onderdeel van de biënnale van Venetië, toont de groei van het aantal beschermde gebouwen en gebieden en stelt de implicaties van deze behoudzucht aan de kaak. De gekozen locatie is illustratief voor OMA’s visie op het thema.

Twaalf procent van het aardoppervlak heeft momenteel een beschermde status, zoals monument of (wereld)erfgoed. Cronocaos laat zien dat de periode tussen bouw en het toekennen van een monumentale status steeds korter wordt en dat er een sterke drang is tot het slopen in naoorlogse, modernistische wijken. De gevolgen van ‘obsessie met behoud’ zijn enorm, zegt OMA oprichter en partner Rem Koolhaas.

De tentoonstelling roept op om beter na te denken over de gevolgen van behoud en over wat daar de waarde en betekenis van kan zijn. Zo kan het toekennen van een nieuwe functie aan een bestaand gebouw een betere optie zijn dan sloop en nieuwbouw. OMA laat een aantal projecten van de afgelopen 35 jaar zien die op een of andere manier te maken hebben met het behoud en hergebruik. Historische documenten, foto’s en plannen laten een nieuwe visie zien op het thema.

Cronocaos wordt getoond in een omgebouwde winkel naast het New Museum. Voorheen is deze ruimte gebruikt door een leverancier aan restaurants. De tentoonstellingsruimte is verdeeld in twee delen, waarbij het ene deel is behouden in oorspronkelijke staat, en het andere deel is gerenoveerd als “white cube”, één intieme ruimte waarin een kunstenaar werk kan presenteren die speciaal daarvoor is ingericht. Het New Museum of Contemporary Art, gelegen in Manhattan, is uitsluitend bedoeld is voor exposities van internationale, hedendaagse kunst.

De tentoonstelling maakt deel uit van het Festival of Ideas for the New City, een evenement met workshops en lezingen dat plaatsvindt van 4 tot en met 8 mei op verschillende locaties in Manhattan. De tentoonstelling is te bezoeken tot 5 juni.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook