> > Recensie: Amsterdamse Architectuur 2010-2011

Recensie: Amsterdamse Architectuur 2010-2011

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

23-05-2011 - Het Amsterdamse architectuurcentrum ARCAM geeft sinds 1991 ARCAM Pockets uit. Dit zijn compacte boekjes over diverse onderwerpen: van Nederlandse architecten in China tot Berlage in Amsterdam. Terugkerend zijn de uitgaven over recente Amsterdamse Architectuur.

Recent verscheen een nieuwe uitgave in deze reeks: Amsterdamse Architectuur 2010-2011. Aanleiding is de jaarlijkse Amsterdamse Architectuur Prijs, de Gouden A.A.P. Het boekje presenteert de 25 genomineerden voor de prijs samen met het juryrapport van de prijs.

De gids laat zien dat er ondanks de crisis nog steeds een behoorlijk aantal interessante gebouwen in de hoofdstad zijn gerealiseerd. Vijf van de vijfentwintig projecten zijn ook opgenomen in het onlangs verschenen landelijke Architectuurjaarboek.

De nominaties zijn afwisselend qua functie en schaal, zoals het grootschalige Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam, drijvende bouwwerken als watervilla De Omval van +31 Architects, diverse bedrijfsgebouwen op de noordoever van het IJ, woningbouw op IJburg en in Nieuw-West van Claus en Kaan, Onix, Arons & Gelauff en anderen. Het enige dat ontbreekt zijn publieke gebouwen, bijvoorbeeld het afgelopen jaar gereedgekomen DeLaMar theater.

Een korte omschrijving, foto's en tekeningen geven de lezer een goed beeld van de projecten. Enkele luchtfoto's geven een overzicht van projecten die in elkaars nabijheid liggen, zoals op Haveneiland-Oost, IJburg. Het enige kritiekpunt op de weergave van de projecten is de mindere kwaliteit van enkele foto's.

Uit de 25 nominaties koos de jury van de Gouden A.A.P een top 3: het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam van Benthem Crouwel, Bedrijfsgebouw De XXX-en van BNB Architecten en B06 Architectenbureau en de uiteindelijke winnaar de Synagoge Liberaal Joodse Gemeente van SeARCH.

De ARCAM Pocket is een goed voorbeeld van de gidsfunctie die het Amsterdamse architectuurcentrum vervult. Naast de pockets volgt ARCAM de ontwikkelingen op architectuurgebied op de voet met interessante tentoonstellingen, lezingen, architectuurkaarten en een actuele website.

Amsterdamse Architectuur 2010-2011 (ARCAM POCKET 24) / Auteurs: Maaike Behm en Maarten Kloos (red.) / Nederlands- en Engelstalig / 144 pagina's / Uitgever: ARCAM / Prijs: € 19,50, / ISBN: 978-94-61400-178.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook