> > De Zwarte Hond en Sputnik 2e in Berlijn

De Zwarte Hond en Sputnik 2e in Berlijn

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

28-06-2011 - De Zwarte Hond, Sputnik en de landschapsontwerpers van studiolandschaft hebben de tweede prijs gewonnen met hun plan voor de campus van de Technische Universiteit Berlijn in de wijk Tiergarten.

Impressies van de campus in het centrum van Berlijn en een studie naar de mogelijke bebouwing binnen de verkaveling (beeld: De Zwarte Hond / Sputnik).

Het terrein van de Technische Universiteit wordt uitgebreid tot aan het tracé van de S-bahn. De nieuwbouw komt op het gebied tussen de Hertzallee, Fasanenstraße en Müller-Breslau Straße. De universiteit krijgt 60.000 m² extra vloeroppervlak. Ook komt er 50.000 m² beschikbaar voor de onderzoek en ontwikkeling. Er styaan op het terrein een aantal gebouwen met monumentenstatus die behouden blijven.

In het voorstel van De Zwarte Hond en Sputnik wordt het plangebied met de omgeving verbonden. Het aangrenzende park wordt in het gebied doorgezet en vormt samen met de te behouden gebouwen een ‘monumententuin’. Een diagonale as verbindt metrostation Zoogarten met het plangebied. Een groot deel van het terrein volgt de richting van de diagonaal. Alleen een bouwblok op de hoek van de Fasanenstraße en Müller-Breslau Straße volgt deze straten.

De eerste prijs is gewonnen door bureau Yellow Z uit Berlijn. De derde prijs ging naar bureau Ferdinand Heide uit Frankfurt. Voor de eindronde waren zeven ontwerpteams geselecteerd. De ontwerpen van de deelnemers aan de prijsvraag worden door de Stadtentwicklung Berlin tentoongesteld in het AmerikaHaus in Berlijn tot 1 juli.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook