> > Start bouw Plusgebouw Leerpark Dordrecht

Start bouw Plusgebouw Leerpark Dordrecht

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

06-07-2011 - Afgelopen dinsdag, 5 juli, werd de eerste paal geslagen van het Plusgebouw. Het gebouw is een ontwerp van Powerhouse Company en komt op het Leerpark in Dordrecht.

Het kantoorpand van circa 2.700 m² wordt in het voorjaar 2012 in gebruik genomen als uitrukpost van de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid en het nieuwe kantoor van Veiligheidsregio Zuid-Holland.

Nanne de Ru, architect en mede-oprichter Powerhouse Company: ‘De opdracht was een extreem efficiënte constructie te ontwerpen met dragende gevels, optimale oppervlakteconfiguraties en een sterk repeterende gevel met openingen om de 1.800 mm. Het ontwerp van het gevelpatroon is gebaseerd op het optimaliseren van de betonnen mal. De gehele gevel kan gebouwd worden met één mal voor alle gevelelementen.’ Door kruizen in het gevelpatroon toe te passen wordt de ‘plattenbau’ structuur, waar prefab-bouwsystemen vaak aan onderhevig zijn, doorbroken. Het beton krijgt een donkerrode kleur.

In het nieuwe pand wordt ook het nieuwe Regionale Crisiscentrum voor Zuid-Holland Zuid gevestigd. Vanuit een dergelijk centrum worden rampen of calamiteiten bestreden. Belangrijk voordeel van de nieuwe vestiging is dat de Veiligheidsregio direct naast de tweede post van Brandweerzorg Dordrecht komt te zitten. Door combinatie van voorzieningen, bijvoorbeeld één noodstroomvoorziening, kunnen beide op efficiëntere wijze dag en nacht en zeven dagen per week operationeel worden gemaakt.

Het totale Leerparkgebied wordt ontwikkeld door Heijmans Vastgoed en Proper-Stok in opdracht van de Coöperatie Ontwikkeling Leerpark, waarvan het Da Vinci College en de gemeente Dordrecht de belangrijkste opdrachtgevers zijn. Het Leerpark omvat scholen, kantoren, detailhandel (in totaal zo'n 90.000 m²) en 450 woningen.

Powerhouse Company is in 2005 opgericht door Nanne de Ru en Charles Bessard en heeft vestigingen in Rotterdam en Kopenhagen. Het bureau is actief op het terrein van architectuur, stedenbouw en onderzoek. Met hun eerste projecten, Villa I en Spiral House, verwierven De Ru en Bessard internationale bekendheid. Op 28 oktober aanstaande krijgt Nanne de Ru de Rotterdam-Maaskantprijs 2011 voor Jonge Architecten uitgereikt.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook