> > Film over Istanbul opent AFFR 2011

Film over Istanbul opent AFFR 2011

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

01-09-2011 - Het Architectuur Film Festival Rotterdam (AFFR) opent op 6 oktober met de Turkse film Ekümenopolis (Imre Azem, 2011, 88 min.), een documentaire over miljoenenstad Istanbul, waar de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt.

Het AFFR 2011 wordt geopend door architect Frits van Dongen, die sinds 1 augustus is aangetreden als de nieuwe Rijksbouwmeester. De openingsfilm Ekümenopolis wordt ingeleid door een vraaggesprek tussen Jord den Hollander (bestuursvoorzitter AFFR) en de filmmaker. Na afloop is er een openingsfeest met een Turks tintje in de foyer van LantarenVenster.

Istanbul, een stad van inmiddels ruim 15 miljoen mensen, kan nauwelijks op adem komen. Laat staan dat er een stedelijke visie ten grondslag ligt aan de turbulente ontwikkelingen. De kloof tussen rijk en arm groeit, en wordt ook in de stad zichtbaar. In Ekümenopolis wordt kritisch stilgestaan bij de ontwikkelingen van de poort tussen Azië en Europa. Aan bod komen de verkeersplannen, waaronder de derde brug over de Bosporus, ecologische problemen en landspeculatie. Ontstaat hier dan de lang verwachte Ekümenopolis, een wereldwijde stad, of is het slechts chaos dat ons te wachten staat?

Jord den Hollander, programmeur van het AFFR: “We hebben voor Ekümenopolis gekozen als openingsfilm omdat het de ingrijpende maar ook dramatische gevolgen laat zien van een ongeplande stedelijke ontwikkeling. Film en architectuur gaan in deze film op een perfecte manier samen. Vanwege het mooie gebruik van animaties is het een van de mooiste documentaires in dit genre die dit jaar is uitgekomen”.

Het AFFR is een tweejaarlijks festival voor liefhebbers van films die een raakvlak hebben met stedenbouw en architectuur. Het AFFR vindt dit jaar voor de 6e keer plaatsvindt in Rotterdam. Van 6 tot en met 9 oktober staan in LantarenVenster in Rotterdam ruim 100 zeer uiteenlopende films op het programma. Rondom het filmprogramma zijn er ook talkshows, debatten, lezingen en (fiets)tours. Voor het eerst wordt ‘het beste van AFFR 2011’ ook in Groningen vertoond. Het complete programma is vanaf 16 september te vinden op onderstaande website.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook