> > Opdracht station Breda naar Ballast Nedam / Hurks

Opdracht station Breda naar Ballast Nedam / Hurks

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

05-09-2011 - Het resultaat van de Europese aanbestedingsprocedure voor het station Breda is bekend. Prorail gunt het contract voor het door Architectenbureau Koen van Velsen ontworpen complex aan de aannemerscombinatie Ballast Nedam / Hurks.

Het project Breda Centraal is een samenwerkingsproject tussen ProRail, NS Poort en de gemeente Breda. Het ministerie van Infrastructuur & Milieu en de provincie Noord-Brabant zijn belangrijke mede-financiers van dit project. Het ontwerp voor het nieuwe station is van architectenbureau Koen van Velsen.

In de periode tot medio 2015 zal een compleet nieuw station worden gerealiseerd waarin wonen, werken, winkelen en reizen op een moderne en comfortabele manier zijn geïntegreerd. Het gebouw is daarmee veel méér dan een station. Het nieuwe gebouw is toegerust op de groeiende reizigersstroom en wordt een zeer comfortabele opstapplaats naar Schiphol en naar België en Frankrijk. Breda Centraal brengt mensen bij elkaar in een omgeving die past bij de allure van een hogesnelheidsverbinding.

Het nieuwe station telt zeven sporen en drie perrons, waar zestien treinen per uur kunnen stoppen. Nieuw is dat van die zestien treinen er vier hogesnelheid-shuttles zijn. Het nieuwe busperron biedt ruimte aan twintig bussen die goed aansluiten op de treindiensten. In en rond het station is plaats voor meer dan 4000 fietsen en op het dak van het station kunnen ruim 720 auto’s parkeren. De Noord- en Zuidkant van het station worden met elkaar verbonden door een brede, ruime ondergrondse passage met winkels. Aan de voor- en achterkant komen overzichtelijke pleinen, met brede wegen die zorgen voor een goede bereikbaarheid. In het station komen daarnaast woningen en kantoren waar onder andere de Belastingdienst gevestigd gaat worden.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook