> > Hoogste punt Mecanoo bibliotheek Birmingham

Hoogste punt Mecanoo bibliotheek Birmingham

14-09-2011 - Op 14 september 2011 is het hoogste punt van de Library of Birmingham bereikt. De bibliotheek, een ontwerp van Mecanoo architecten, opent haar deuren in 2013.

Het officiële gedeelte van de viering vond plaats op de rotunda, dat de uit 1882 afstammende Shakespeare Memorial Room zal huisvesten. Deze met hout beklede Victoriaanse leeszaal is afkomstig uit de eerste Centrale Bibliotheek van Birmingham. Haar prominente positie op het dak in combinatie met de goudkleurige gevel maakt de zaal zichtbaar vanaf Centenary Square, het openbare plein dat aan de bibliotheek grenst. De ceremonie werd afgesloten met de eerste optredens in het open, deels onder Centenary Square gelegen, amfitheater van de bibliotheek, waar leden van het Repertory Theatre fragmenten uit werken van Shakespeare opvoerden.

De Library of Birmingham bestaat uit tien lagen, negen boven de grond en een kelder. Voor de bouw is 21.000 m³ beton gebruikt, genoeg om meer dan acht Olympische zwembaden te vullen. Zo’n 3.000 ton staal versterkt het frame. Meer dan 30.000 m³ grond is uit de kelder weggegraven. Het karakteristieke cirkelvormige gevelpatroon dat de Library of Birmingham krijgt, is een eerbetoon aan het industriële verleden van de stad, in het bijzonder aan het vakmanschap van de metaalbewerkers. De bibliotheek met een vloeroppervlak van 35.000 m² biedt naast een volwassenen- en kinderbibliotheek, studieplekken en muziekbibliotheek onderdak aan een gezondheidscentrum, een multimediaruimte, archiefruimtes, kantoren, tentoonstellingsruimtes, cafés en een nieuw gemeenschappelijk studiotheater met het ernaast gelegen Repertory Theatre.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook