> > Mecanoo presenteert ontwerp bibliotheek Kaohsiung

Mecanoo presenteert ontwerp bibliotheek Kaohsiung

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

24-02-2011 - Mecanoo architecten heeft een ontwerp gepresenteerd voor de nieuwe bibliotheek van Kaohsiung in Taiwan. Het ontwerp van Mecanoo in samenwerking met Artech architecten uit Tapei, is als tweede geëindigd in de open competitie.

Beelden van het ontwerp van Mecanoo: het plein bij avond en dag, een overzicht met de maatregelen mbt duurzaamheid, een doorsnede en een plattegrond.

De 38.000 m² tellende bibliotheek wordt de grootste in de regio en biedt burgers en bezoekers van Kaohsiung een state-of-the-art multimedia bibliotheek, met optimale voorzieningen om te studeren en voor vrijetijdsbesteding.

Het multifunctionele gebouw heeft de vorm van een gigantische kubus van 60 bij 60 meter. Door de honderden bloempotten in de gevels verandert het gebouw in een grote ‘bibliotheektuin’. De bibliotheek opent zich via een binnentuin met een monumentale pergola naar de SinGuang Boulevard en versterkt Kaoshiung Harbor als culturele ontmoetingsplek, waar in de nabije toekomst ook het Pop Music Center en het Exhibition & Convention Center zullen worden gehuisvest. De bijzonder vormgegeven pergola biedt beschutting tegen de zon en tegen de hectiek van het omringende zakencentrum.

In de groene bibliotheek zijn talloze voorzieningen ondergebracht, variërend van een speeltuin, rustige leeshoekjes en studieplekken tot een gemeenschappelijke multifunctionele ruimte die te gebruiken is als kindertheater met 400 tot 1000 plaatsen. De bibliotheek van Kaoshiung is zowel ontworpen voor de rustzoeker die in z’n eentje een boek wil lezen of studeren, als voor mensen die op zoek zijn naar amusement en ontspanning.

Mecanoo architecten in Delft wordt geleid door architect/creatief directeur Francine Houben. Door de ruim vijfentwintigjarige ervaring van het bureau en een gestructureerd planningsproces realiseert Mecanoo wereldwijd ontwerpen van een hoge technische kwaliteit en met veel aandacht voor detail. Het team bestaat uit architecten, interieurontwerpers, stedenbouwkundigen en landschapsontwerpers. Mecanoo heeft al meerdere bibliotheken op haar naam staan, zoals de TU Delft bibliotheek en de Library of Birmingham, die in 2013 opgeleverd wordt. In Kaoshiung werkt Mecanoo momenteel aan het Wei-Wu-Ying Center for the Arts, dat in 2013 opgeleverd zal worden. In oktober 2010 heeft Mecanoo de Green Good Design Award voor duurzaamheid gewonnen voor het ontwerp van het nieuwe Stadskantoor en de Stationshal in Delft.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook