> > Ontwerpen Waalbruggen gepresenteerd

Ontwerpen Waalbruggen gepresenteerd

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

03-11-2011 - De ontwerpen van Zwarts & Jansma Architecten (ZJA), NEXT Architects en Ney Poulissen voor drie bruggen over de Waal bij Nijmegen zijn gepresenteerd. De bruggen zijn nodig door de dijkverlegging bij Lent. De architecten waren in juni geselecteerd voor de opdracht.

Zwarts & Jansma Architecten (ZJA) ontwerpt de verlengde Waalbrug. De monumentale Waalbrug uit 1936 met zijn prominente bogenstructuur is een bekend icoon over de Waal. ZJA stelt in haar ontwerp het respect voor deze monumentale hoofdbrug voorop. De bovenzijde van de nieuwe brug is daarom sober van karakter. ZJA legt het accent juist op de onderzijde van de brug en de drie pijlers. Zo zet de bogenconstructie van de bestaande brug visueel door in de betonnen onderbouw van de verlenging. De overgang tussen de oude en de nieuwe brug op het toekomstige eiland wordt gevormd door een stenen landhoofd. Dit landhoofd is een gebouw dat diverse activiteiten kan gaan huisvesten.

Het ontwerp wordt technisch verder uitgewerkt door de aannemer in samenwerking met de architect. De aannemer wordt het komende half jaar via een aanbesteding geselecteerd.

De andere twee bruggen, de Citadelbrug van NEXT Architects en de Promenadebrug van Ney Poulissen, verbinden het nieuwe eiland in de Waal met de oever.

In 2016 dienen de bruggen klaar te zijn samen met de dijkverlegging, het graven van de nevengeul en de aanleg van het eiland.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook