> > Architect Joop van Stigt overleden

Architect Joop van Stigt overleden

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

07-11-2011 - Professor en architect Joop van Stigt is op vrijdag 4 november overleden. Hij is 77 jaar geworden.

Drie structuralistische projecten van Joop van Stigt: raadhuis te Ter Aar, personeelskantine van de universiteit bij Enschede en Faculteit der Letteren in Leiden (foto's Bart van Hoek).

Joop van Stigt begon zijn carrière als opzichter bij de bouw van Aldo van Eycks Burgerweeshuis. Hij realiseerde in de jaren zestig, zeventig en tachtig diverse structuralistische gebouwen. Belangrijke werken uit deze periode zijn de personeelskantine voor de Technische Universiteit in Enschede (1964 - 1965), het op een terp gebouwde raadhuis voor het Zuid-Hollandse plaatsje Ter Aar (1965 - 1968) en de Faculteit der Letteren te Leiden (1976 - 1982). Ook was hij betrokken bij de totstandkoming van Almere Haven. Hij ontwierp het woningbouwproject De Werven, de eerste woningen voor deze nieuwe stad.

Later legde hij zich toe op grote renovatieprojecten als de Oranje Nassau kazerne en het Entrepotdok in Amsterdam en de Inktpot in Utrecht. Hij werd beschouwd als pionier op dit gebied. Ook was hij hoogleraar Renovatie en Onderhoudstechnieken aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

Vanaf 1981 werkte hij samen met zijn zoon André van Stigt. Sinds 1999 wordt het Architectenbureau J. van Stigt volledig geleid door zijn zoon. Zijn andere zoon Jurriaan van Stigt is een van de drie partners van LEVS Architecten.

Na zijn pensionering ontwierp Joop van Stigt scholen en het gebouw van de Assemblee (Provinciehuis) in Mali. Voor zijn werk kreeg hij diverse prijzen, waaronder de Van Eckprijs (1965), de Wibautprijs (1987), de BNA Kubus (1987) en de Nationale Renovatieprijs (1989). Van Stigt was Ridder in de Orde van de Nederlandsche Leeuw en Chevalier de L'Ordre National de Mali.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook