> > Officiële opening parkeergarages Nieuwegein

Officiële opening parkeergarages Nieuwegein

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

17-11-2011 - Vandaag worden de parkeergarages Stadshuis, Stadstheater en Kunstencentrum in Nieuwegein officieel geopend. De garages zijn ontworpen door KCAP en de Architekten Cie.

De parkeergarage van de Architekten CIE.

De parkeergarages maken deel uit van de transformatie van het centrum van Nieuwegein tot een nieuw stadshart. Met een totaal van 1.200 parkeerplaatsen accommoderen meerdere parkeergarages het ontwikkelingsprogramma van het nieuwe centrum dat 56.000 m2 nieuw winkeloppervlak, 198 woningen, kantoren, een nieuw stadshuis (3xn architects), een nieuw stadstheater en kunstencentrum (de Architekten Cie.) en de gerenoveerde Cityplaza omvat. De parkeervoorzieningen spelen niet alleen vanwege hun omvang een grote rol, ze zijn de nieuwe toegangspoorten tot de binnenstad.

KCAP is verantwoordelijk voor het ontwerp van de ondergrondse nieuwbouwgarage van 20.000 m² met 650 parkeerplaatsen onder het stadshuis, theater, stadsplein en stadsbalkon, de Architekten Cie. voor de bovengrondse parkeergarage. Daarnaast heeft KCAP de huisstijl en inrichting van de negen nieuwe en gerenoveerde parkeergarages in het centrum van Nieuwegein omschreven. Het inrichtingsconcept omvat de kleurkeuze voor wanden en vloeren, een concept voor lichtwanden, bebording en routing. De bewegwijzering, ontworpen in samenwerking met Mijksenaar, wordt tevens versterkt door het toepassen van licht- en geluidskunst.

Ruimtelijk kenmerkt zich de ondergrondse parkeergarage door zijn heldere, overzichtelijke opzet met een efficiënt kolomgrid van 8 bij 8 meter en een logische routing voor de automobilisten. Vanaf de driebaans inrit is er overzicht op de lager gelegen parkeervloer waardoor beschikbare plaatsen goed te zien zijn. Van kunst voorziene lichtwanden markeren de uitgangen voor de voetgangers en dienen tevens als oriëntatiepunten. De gele lichtwanden, ontworpen door de Poolse kunstenaar Jaroslaw Flicinski, zijn gecombineerd met een door de Nieuwegeinse kunstenaar Spinvis (Erik de Jong) ontworpen geluidsinstallatie van meer dan 40 natuurlijke klanken, verdeeld over vijf geluidzones.

De door de Architekten Cie. ontworpen bovengrondse parkeergarage sluit aan op het theater met kunstencentrum. Aan de stadspleinzijde heeft de garage een cascadetrap met zes meter hoge bamboebeplanting. De groene glazen balustrades zijn voorzien van een "bamboe" print.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook