> > Fietsenstalling De Snelbinder in Nieuwegein geopend

Fietsenstalling De Snelbinder in Nieuwegein geopend

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

20-09-2011 - Gisteren (19 september) is het winnend prijsvraagontwerp voor fietsenstalling De Snelbinder in Nieuwegein van Annemiek Bleumink (Kraaijvanger Urbis) en Donald Osborne geopend.

De nieuwe fietsenstalling is een eerste, kleine voorloper in een reeks gebouwen die de komende jaren in Nieuwegein zal worden opgeleverd. Begin 2010 wonnen Bleumink en Osborne de prijsvraag die door de gemeente Nieuwegein uitgeschreven werd om naast gerenommeerde architectenbureaus ook jong talent een kans te geven een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het nieuwe stadscentrum. Het compacte volume biedt plaats aan circa 400 fietsen.

Annemiek Bleumink en Donald Osborne brachten de uitwerking van de fietsenstalling onder bij Kraaijvanger Urbis. Bleumink en Osborne bleven verantwoordelijk voor de architectonische ontwerp.

Bij het ontwerp van De Snelbinder lieten Bleumink en Osborne zich inspireren door het dubbele karakter van de plek: de publieke route over de Ringstede naar het winkelcentrum City Plaza, en haaks hierop de bevoorrading van hetzelfde winkelcentrum. De tweelaagse fietsenstalling heeft een gevel uit roodbruin strekmetaal. Op de begane grond vormt een witte schuifpui de entree. Het strekmetaal is zo gebruikt dat de stalling van buitenaf als een massief volume oogt, maar van binnenuit zeer transparant is. Programmatische elementen zoals kijkgroen en brandtrap zijn vanaf de prijsvraaginzending belangrijke items in het ontwerp geweest en laten zien dat het gebouw graag meer wil zijn dan alleen stalling. Zo heeft het volume bijvoorbeeld een groendak gekregen.

Direct aan de entree van de stalling is de ruimte voor een beheerder en een kleine winkel. Deze ruimte is zo gesitueerd dat de stallingbeheerder altijd in contact staat met het aanliggende plein ‘De Ringstede’, waardoor de veiligheid op de besloten Ringstede wordt verbeterd.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook