> > President Mali bezoekt Architectuurinstituut

President Mali bezoekt Architectuurinstituut

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

30-11-2011 - Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) verzorgt 30 november, samen met het Museum Volkenkunde Leiden en architect Pierre Maas, een cultureel programma voor de president van Mali.

Al jarenlang zijn er op cultureel vlak goede banden tussen Mali en Nederland, de architectuursector biedt hier een mooi voorbeeld van. Het programma, dat het NAi speciaal voor de president samenstelde, richt zich zowel op de diversiteit van Nederlandse architectuur als op samenwerking tussen Nederland en Mali. Ole Bouman, directeur van het NAi, leidt de delegatie rond door de ‘Schatkamer’ van het NAi, waar unieke ontwerpen uit de Nederlandse architectuur zijn te bewonderen. Hij besteedt in het bijzonder aandacht aan de maquette van architect Herman Haan. De Nederlandse Herman Haan bouwde in miniatuur Afrikaanse rotswoningen na. De samenhang tussen ruimtelijke, sociale en maatschappelijke patronen van de Afrikaanse woningen inspireerde hem en andere architecten in Nederland, om deze patronen toe te passen in nieuwe woonvormen.

Annette Schmidt, conservator Afrika van Museum Volkenkunde Leiden, vertelt over de samenwerking met de Malinese overheid. Sinds 1996 werken beide landen aan de restauratie van de lemen UNESCO Werelderfgoed monumenten in Pays Dogon en Djenné. Architect Pierre Maas, ook betrokken bij dit restauratieproject, licht zijn ontwerpen toe voor een nieuw, tevens in leem uit te voeren, gebouw in de Malinese hoofdstad Bamako. Zijn ontwerp toont hoe we van elkaars bouw- en ontwerpwijze kunnen leren.

President Amadou Toumani Touré en mevrouw Touré Lobbo Traoré brengen van dinsdag 29 november tot en met donderdag 1 december 2011 een officieel bezoek aan Nederland op uitnodiging van Hare Majesteit de Koningin.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook