> > Recensie: De Haagse Passage

Recensie: De Haagse Passage

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

19-12-2011 - In 1885 werd in het centrum van Den Haag De Passage geopend. In de afgelopen jaren is het complex gerenoveerd. Over dit markante gebouw is het boek "De Haagse Passage - Geschiedenis van een nieuw winkelfenomeen" verschenen.

De Passage tussen de Buitenhof, Spuistraat en Hofweg met zijn drie door glaskap overdekte winkelstraten is uniek in Nederland. De plaatsen Rotterdam, Amsterdam en Zandvoort hebben ook een passage gehad, maar oorlog, brand en het niet functioneren van de gebouwen maakte een einde aan het bestaan van deze bouwwerken.

De Passage in Den Haag is ontworpen door architect J.C. van Wijk. Het bestond aanvankelijk alleen uit een verbinding tussen Buitenhof en Spuistraat met halverwege een rotonde. Na de realisatie van de Hofweg werd een derde arm aan het complex toegevoegd. Dit in 1929 gerealiseerde deel is door architect Jos Duijnstee ontworpen in een meer expressionistische stijl.

Het complex raakte in verval. Zo was sinds 1972 het aan de rotonde gelegen hotel niet meer in gebruik. In de periode 2000 tot 2008 is het complex gerenoveerd. De vroegere verticale organisatie met woningen boven winkels is vervangen door een horizontale. De winkelruimten zijn vergroot. De verdiepingen bieden nu plaats aan kantoorruimten die via twee loopbruggen worden ontsloten. Het voormalig hotel is verbouwd tot een grote boekhandel.

In de toekomst wordt de passage verlengd. Op de locatie van de voormalige Grand Bazar de la Paix en later Marks en Spencer komt een nieuw gebouw naar ontwerp van Bernard Tschumi. Dit winkelcentrum met de naam "De Nieuwe Passage" verbindt de passage met de Grote Marktstraat.

Het boek vertelt over de geschiedenis van het 125 jaar oude gebouw, de renovatie en de veranderingen in de detailhandel en het commercieel vastgoed. Opvallend is dat in het boek de moderne toevoeging aan de Passage, De Baljurk van Archipelontwerpers,geheel niet wordt genoemd. Ondanks deze omissie is "De Haagse Passage - Geschiedenis van een nieuw winkelfenomeen" een interessant boek dat de interessante geschiedenis van dit bijzondere Haagse gebouw laat zien.

Informatie: De Haagse Passage - Geschiedenis van een nieuw winkelfenomeen - Auteurs: Dick Valentijn, Sander van der Ven, Dion Kooijman, Marloes Tigchelaar en Michiel Samson / 160 pagina's / Uitgever: Wolfaert uitgevers & projecten / ISBN: 978 9491 0441 20 / Prijs: 22,50 euro.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook