> > Herstructurering asielzoekerscentrum door B4o en DP6

Herstructurering asielzoekerscentrum door B4o en DP6

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

21-12-2011 - Het asielzoekerscentrum (AZC) in Luttelgeest ondergaat een grootschalige vernieuwing. Er komen 141 nieuwe duurzame woningen, dienstengebouwen en een school. Het ontwerp is van B4o en DP6 architectuurstudio.

Zowel landschappelijk, stedenbouwkundig als in architectuur is het park ontworpen op een toekomstige functieverandering naar een nieuwe recreatiebestemming.

Vanuit cultuurhistorisch perspectief vormt de noordelijke zone het gebied met de eerste pioniersbebouwing bestemd voor de eerste bewoners van de polder. In het plan wordt deze pionierszone opnieuw beleefbaar in de verkaveling en aansluitende structuur van de twee-onder-een-kapwoningen. De zuidkant van het plan vormt hiermee een contrast en bestaat uit vrije organische vormen met woningen rondom een tweetal wooneilanden. De ruimte met verlaagde zones rondom de wooneilanden met natuurontwikkeling middels bloemrijk grasland is vrijgehouden voor een toekomstige invulling van recreatiewoningen aan het water.

De centrale clustergebouwen liggen rond een dorpsplein. Omsloten door bomen vormt het een uitvergroot erfensemble in de polder. Alle nieuwe gebouwen op het centrum zijn ontworpen met een kapvorm, om aan te sluiten bij de gebouwen in de Noordoostpolder. De constructie van de woningen biedt daarbij flexibiliteit om op termijn eenvoudig te worden omgebouwd tot ruimere recreatiewoningen.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook