> > Recensie: DP6 - Tien jaar architectuur

Recensie: DP6 - Tien jaar architectuur

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

12-10-2009 - Chris de Weijer (1956), een van de oprichters van Mecanoo en medewerker Robert Alewijnse (1964) vertrokken eind jaren negentig bij Mecanoo en richtten een nieuw architectenbureau op, DP6. 10 jaar later is het werk van DP6 gepubliceerd in een boek bij uitgever 010.

Vlnr. De cover met een foto van de torens voor de belastingdienst in Apeldoorn, De Groene Stad voor de Floriade in Hoofddorp, Klaverkamp te Bemmel en De Stadstuinen te Amsterdam.

In navolging van een ander Delfts bureau, OD 205, dat is gevestigd aan de Oude Delft 205, kozen de Weijer en Alewijnse er voor hun bureau te vernoemen naar het adres in Delft, Doelenplein 6: DP 6 Architectuurstudio. Het bureau telt inmiddels 25-30 medewerkers. Het tienjarig bestaan was aanleiding voor de publicatie van het boek "DP6 - Tien jaar architectuur".

In die tien jaar heeft DP6 inmiddels een veelzijdig oeuvre gerealiseerd. Iconische gebouwen als de ellipsvormige torens voor de Belastingdienst (2000-2006) in Apeldoorn, de Cinemec in Ede (1996-2003) met rode bioscoopzalen in een geluidswal langs de snelweg A12 en het bedieningsgebouw voor de Volkerak sluizen (2001-2009) bij Willemstad met grote zonwerende luifel voor optimaal zicht op het scheepvaartverkeer. Maar DP6 realiseerde de afgelopen 10 jaar ook vriendelijke, kleurrijke gebouwen met een veelzijdig materiaalgebruik in de traditie van Mecanoo zoals de drie paviljoenachtige gebouwen Hoog en Laag in Heiloo (1999-2009) met houten gevels of de kinderopvang/school Klaverkamp Bemmel met overdreven puntdak (2000-2003). Hier onderscheidt het werk van DP6 zich van traditionele architectuur door zorgvuldige detaillering en het gebruik van verdiepingshoge glazen puien.

In het boek "DP6 - Tien jaar architectuur" dat bij Uitgeverij 010 publishers is verschenen zijn een korte inleidende tekst van Olof Koekebakker en achttien ontwerpen opgenomen. Koekebakker beschrijft in "DP6 eigenzinnig en beheerst" niet zozeer het werk van het bureau, maar vooral de vakbekwaamheid in het organiseren van het bouw- en ontwerpproces. Zo organiseert DP6 indien mogelijk workshops met de gebruiker.

Zeventien van de achttien in het boek gepresenteerde projecten betreffen gerealiseerde gebouwen. Ze worden hoofdzakelijk getoond door middel van fotografie. Tekeningen, kleurige schetsen en een enkele computervisualisatie leggen de ontwerpen uit.

Dat het veelzijdige oeuvre vooral met beeld getoond wordt is een logische en geslaagde keuze. Het bureau houdt zich immers niet bezig met architectuurtheorie, het schrijven over architectuur en het maken van vage studies, maar steekt zijn energie vooral in het realiseren van echte bouwwerken.

Informatie: tekst: Olof Koekebakker / Vormgeving: Stout/Kramer / 200 pagina's / Nederlandstalig / hardcover / Afmetingen: 285 x 240 mm / Uitgeverij: 010 publishers / Prijs: 34,50 / ISBN 978 90 6450709 0.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook