> > Nieuwe architectuurgidsen over Nederland

Nieuwe architectuurgidsen over Nederland

11-12-2004 - Onlangs zijn er twee architectuurgidsen over Nederland verschenen. Het boekje De Nederlandse Architectuur 1000-2005 behandelt gebouwen van de afgelopen 10 eeuwen. De gids voor hedendaagse architectuur in Nederland is een vervolg op de tot stanndaard uitgegroeide gidsen voor moderne architectuur van Nederland, Amsterdam en Rotterdam van Piet Vollaard en Paul Groenendijk.

In De Nederlandse Architectuur 1000-2005 worden de 350 gebouwen in categorieƫn als Geloof, Ontspanning en Macht etc. geordend. Per bladzijde wordt een gebouw besproken. De kleurenfoto's van Jan Derwig zorgen voor eenheid in het boek. De teksten van Mariƫlle Hageman zijn echter rommelig en slecht leesbaar.

De Gids voor hedendaagse architectuur in Nederland behandelt zo'n 330 projecten over de afgelopen 25 jaar. Vollaard/Groenendijk handhaven voor deze gids de layout van de eerdere uitgaven: 3 projecten per pagina, allen met een zwartwit foto. De projecten zijn geografisch geordend. Verder bevat het boek een inleiding van enkele pagina's die de Nederlandse ontwikkelingen beschrijven en handige indexen op ontwerper en gebouwtype. Een nadeel van de compacte vorm is dat er soms wel erg gewoekerd wordt met de beschikbare ruimte. De Weena in Rotterdam wordt slechts besproken met een fototje van de kantoortoren Delftse Poort en een opsomming van gebouwen. Hierdoor blijven enkele projecten buiten beeld, zoals bijvoorbeeld het hoofdkantoor van Unilever van Hoogstad.

De conclusie is dat de compacte Gids voor hedendaagse architectuur in Nederland overzichtelijk en veel informatie bevat. Door de literatuurverwijzingen kan je bovendien verder naar informatie zoeken. De twee keer zoveel bladzijden tellende Nederlandse Architectuur 1000-2005 staat weliswaar vol met mooie kleurenfoto's, maar is niet echt prettig leesbaar.

De Nederlandse architectuur 1000-2005, Thoth, 373 pagina's. Gids voor hedendaagse architectuur, 010 Uitgevers, 151 pagina's.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook