> > Recensie: Dirk Roosenburg, architect 1887 - 1962

Recensie: Dirk Roosenburg, architect 1887 - 1962

07-03-2005 - Donderdag 17 februari jongstleden is het boek "Dirk Roosenburg, architect 1887 - 1962" gepresenteerd. Door Dorine van Hoogstraten wordt het werk van deze onderschatte Haagse architect besproken in 8 hoofdstukken.

Ondanks een grote reeks gebouwen, waarvan de Rijksverzekeringsbank in Amsterdam, het Lelygemaal bij Medemblik en de Lichttoren van Philips de bekendste zijn, bleef Dirk Roosenburg een vrij onbekende architect.

Centraal in het boek staat de band van Roosenburgs met opdrachtgevers als bijvoorbeeld Albert Plesman van de KLM. Zo worden achtereenvolgens zijn projecten in Zeeland, de overheidsgebouwen, de werken voor Waterstaat, de luchtvaartgebouwen voor onder meer de KLM en de projecten voor Philips behandeld. De tekst wordt geïllustreerd met tekeningen en (historische) foto's van de diverse gebouwen. Het voorwoord van het boek is van een kleinzoon van Roosenburg: Rem Koolhaas.

Duidelijk wordt ook de affiniteit van Roosenburg met de constructietechniek, waarbij hij een voorkeur heeft voor staalconstructies. Deze paste hij vooral toe voor de diverse kantoorgebouwen die hij ontwierp. Deze kregen vrije indeelbare plattegronden gebaseerd op een moduulmaat van 1,80 meter. De moduul is ontleed aan de benodigde ruimte voor één medewerker.

Door de gekozen opzet wordt de lezer gedwongen het boek in 1 keer van het begin tot het eind te lezen, dit maakt het boek iets minder toegankelijk. Ook door het oeuvre van Roosenburg te presenteren als een kale lijst achterin het boek zonder illustraties wordt het minder leesbaar. Het boek beschrijft niet alleen het werk van Roosenburg, maar de lezer krijgt tevens een indruk van een aantal belangrijke ontwikkelingen van Nederland in die periode: de opkomst van Philips en de KLM en de aanleg van de Afsluitdijk en de Zuiderzeepolders. Het werk en leven van Roosenburg wordt uitgebreid beschreven. Dat Roosenburg niet zo bekend is geworden komt door dat hij niet tot een bepaalde stroming behoort en ook geen sterke eigen stijl had. Samenvattend is "Dirk Roosenburg, architect 1887 - 1962" een informatief boek over een architect waar tot nu toe weinig over gepubliceerd is.

Informatie over het boek: Dorine van Hoogstraten, 224 pagina's, hardcover, 297 x 210 mm, prijs € 34,50. ISBN 90 6450 532 2, 010 Publishers, Rotterdam.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook