> > Boek over Dirk Roosenburg, architect 1887 - 1962

Boek over Dirk Roosenburg, architect 1887 - 1962

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

17-02-2005 - Donderdag 17 februari is het boek "Dirk Roosenburg, architect 1887 - 1962" gepresenteerd. Twee architect kleinzonen van Roosenburg, Rem Koolhaas en Dirk Roosenburg junior ontvingen het eerste exemplaar.

Vlnr. portret Roosenburg, © LIAG architekten en bouwadviseurs, de lichttoren van Philips te Eindhoven, het Wooldhuis in Vlissingen en het gemaal Lely Wieringermeer, © Norbert van Onna.

De Haagse architect Dirk Roosenburg was een leerling van Hendrik Petrus Berlage, een tijdgenoot van Willem Marinus Dudok en de grootvader van Rem Koolhaas en Dirk Roosenburg. Maar bovenal was hij de architect van bekende gebouwen als de Lichttoren in Eindhoven, de Rijksverzekeringsbank in Amsterdam, de sluizen van de Afsluitdijk en de hoofdkantoren van Philips en KLM.

Als erudiet vakman met een smetteloze reputatie wist hij naast Rijkswaterstaat enkele van de belangrijkste bedrijven van Nederland aan zich te binden, wat tot legio interessante opdrachten leidde. Dit rijk geïllustreerde boek over de werkwijze en beroepsopvatting van Roosenburg werpt niet alleen een nieuw licht op zijn oeuvre, maar ook op de Nederlandse architectuur uit de eerste helft van de twintigste eeuw.

Aangezien Roosenburg zich echter nooit heeft aangesloten bij welke avant-garde dan ook, is hij uit de luwte van de geschiedschrijving gebleven en is hij bij het grote publiek onbekend. Uitgeverij 010 wil met deze uitgave hierin alsnog een verandering brengen.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook