> > Lezing De Haan en Haagsma over het plastisch getal

Lezing De Haan en Haagsma over het plastisch getal

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

23-02-2012 - Architectuurpublicisten Hilde de Haan en Ids Haagsma geven in Haarlem een lezing over het plastische getal van architect-monnik Dom Hans van der Laan.

De kerk van het klooster Sint-Benedictusberg in Vaals (foto: Bart van Hoek)

Hilde de Haan en Ids Haagsma verrichten al geruime tijd onderzoek naar de architectuur en het gedachtegoed van de zogenoemde Bossche School en naar dat van de grondlegger van deze architectuurstroming: architect en pater Dom Hans van der Laan (1904-1991). Van hun hand verscheen vorig jaar de lexicon ‘Gebouwen van het Plastische Getal, Een Lexicon van de Bossche School’ (uitgeverij Architext).

Op hun lezing in het ABC zullen zij de harmonieleer die op basis van dit plastische getal ontstond, aanschouwelijk maken. Dit gebeurt aan de hand van attributen en voorbeelden van gebouwen in onder meer Aerdenhout, Vogelenzang, Alkmaar en in Haarlem (hofje Codde en Van Beresteyn – ontwerp/architect Nico van der Laan),.

Architect-monnik Hans van der Laan (1904-1991) is bij architectuurkenners wereldwijd bekend door de boeken die hij schreef en zijn krachtige, verstilde gebouwen. Het beroemdst is het klooster Sint-Benedictusberg in Vaals. Zijn lange kloosterleven wijdde hij aan een zoektocht naar de grondbeginselen van een architectuur die weldadig is voor lichaam en geest. Op basis hiervan ontwikkelde hij een omvattende architectuurtheorie rond een uniek compositorisch hulpmiddel: het plastische getal.

De lezing is op woensdag 7 maart 2012, 20.00 uur in het ABC Architectuurcentrum Haarlem , Groot Heiligland 47 te Haarlem.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook