> > Expositie over Dom Hans van der Laan in Maastricht

Expositie over Dom Hans van der Laan in Maastricht

25-02-2008 - Vanaf afgelopen zondag, 24 februari, is in het NAi Maastricht de expositie "Het Menselijk Verblijf" te zien. Hierin staat het werk van architect, ontwerper, theoreticus en monnik Dom Hans van der Laan (1904-1991) centraal.

Dit is de eerste in een reeks van drie tentoonstellingen dit jaar in NAi Maastricht over het snijvlak van architectuur en vormgeving waarbij de rode draad wordt gevormd door het interieur.

Dom van der Laan heeft niet alleen gebouwen ontworpen, maar ook de inrichting en zelfs de liturgie vorm. Hij introduceerde het Plastisch Getal, een verhoudingsleer in drie dimensies. In het persbericht wordt geconstateerd dat zijn gebouwen veelal niet toegankelijk zijn en dat daardoor dit erfgoed zich lastig laat ontsluiten.

De tentoonstelling toont foto's, meubels, kelken, gewaden en een stedenbouwkundige maquette. In de ruime zaal van NAi Maastricht worden enkele objecten die de verhoudingen van "Het Plastisch Getal" weergeven gepresenteerd: de abacus en morfotheek. In de tentoonstelling is een monnikencel nagebouwd en ingericht met de meubels van Van der Laan.

De toelichting bij de tentoonstelling zijn drie gidsjes met ieder een eigen thema: het verblijf, de kunstnijverheid en de tijd. Deze gidsjes zijn heel informatief en bovendien onmisbaar om de tentoonstelling te begrijpen. De door Hans van der Laan ontworpen voorwerpen zijn zonder verdere toelichting in de ruimte geplaatst. Dit maakt de tentoonstelling ontoegankelijk. Ook is het jammer dat slechts enkele foto's van Kim Zwarts van de door Van der Laan ontworpen Abdij St. Benedictusberg bij Vaals zijn opgenomen. Dit is weliswaar het hoogtepunt uit zijn gebouwde oeuvre, maar hierdoor krijgt de bezoeker geen volledig beeld van zijn werk.

De expositie is nog tot en met 13 april in NAi Maastricht te zien.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook