> > Bouw Regiocentrale Zuid van Wiel Arets

Bouw Regiocentrale Zuid van Wiel Arets

27-02-2012 - In Maasbracht wordt de Regiocentrale Zuid gebouwd, een coördinatiecentrum van Rijkswaterstaat voor de Maas. Het ontwerp is van Wiel Arets Architects.

Vanuit de Regiocentrale Zuid worden de bruggen en sluizen in het gedeelte van de Maas tussen Maastricht en Venlo bediend. Het programma van 1.850 m² bestaat verder uit een lobby, een nautisch trainingscentrum en een publieke educatieruimte. De Regiocentrale is 24 uur per dag, zeven dagen per week in bedrijf.

Wiel Arets Architects gaf het gebouw vorm als een veelhoekig volume met afgeronde hoeken. Deze vorm is grotendeels bepaald door de centrale operationele en werkruimten. De eerste verdieping kraagt aan alle zijden uit. De metalen beplating aan de onderzijde van de vloer reflecteert de omgeving. De glazen gevel met print doet sterk denken aan Arets Valid Tower in Eindhoven.

Het kern van het gebouw wordt gevormd door een vijfhoekig atrium met afgeronde hoeken. De trappen in dit atrium leiden naar de eerste verdieping en het dakterras. Privacy maatregelen en residentiële kwaliteiten zijn opgenomen in het ontwerp; doorschijnende gordijnen anticiperen op veranderende akoestiek, verlichting, en zicht.

De Regiocentrale Zuid wordt in de zomer van 2012 opgeleverd.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook