> > MVRDV presenteert plan Almere Oosterwold

MVRDV presenteert plan Almere Oosterwold

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

05-04-2012 - MVRDV, de gemeente Almere en het Rijksvastgoed- en Ontwikkelingsbedrijf (RVOB) hebben de ontwikkelstrategie voor Almere Oosterwold gepresenteerd.

beelden: © MVRDV

Met de ontwikkelstrategie ‘Land-Goed voor Initiatieven’ kiest Almere voor een organische ontwikkeling van het gebied waarbij initiatiefnemers door de gemeente worden uitgenodigd het gebied zelf in te richten met groen, landbouw en wegen. In het 43 km² grote gebied oostelijk van Almere kunnen 15.000 nieuwe woningen worden gebouwd volgens een participatieve en adaptieve stedenbouw die inzet op een proces met een open einde.

Het grootschalige agrarische polderlandschap aan de oostzijde van Almere biedt ruimte voor individuele en collectieve initiatieven in een groene, landelijke omgeving. Almere Oosterwold zal zich over een langere periode geleidelijk ontwikkelen tot een gedifferentieerd landschap waarin groen en wonen, werken en recreatie samengaan, en zal een zeer lage dichtheid hebben als tegenhanger tot de stedelijke ontwikkeling aan de westkant van de stad. Om bij te dragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de stad transformeert 50 procent van het gebied naar stadslandbouw, waarmee voedsel voor de stad geproduceerd wordt en het agrarische karakter behouden blijft.

De ontwikkelstrategie is gebaseerd op één belangrijk principe: je hebt ruimte om jouw droom te realiseren, maar je moet dan ook alles zelf regelen. Initiatiefnemers ontwikkelen naast de kavel zelf alle onderdelen die nodig zijn: een stuk van de weg, energie, afvalverwerking, watervoorziening, een deel van het groen en ruimte voor stadslandbouw. Sommige onderdelen worden individueel en andere collectief met de buren georganiseerd. Iedereen is stedenbouwer en zo ontwikkelen de bewoners gezamenlijk het gebied. Voordeel is maximale vrijheid binnen een vastgelegd programma van 18% bebouwing, 8% verharding, 13 publiek groen, 2% water en 59% stadslandbouw. Dat laat ruimte voor initiatieven zoals golfbaandorpen, plantages, autarkische villa’s, dorpjes van gelijkgestemden.

Wethouder Adri Duivesteijn: “Met de ontwikkeling van Almere Oosterwold doen wij recht aan alles wat de Polder symboliseert. Het toont dat de stad maakbaar is en dat het de mensen – of eindgebruikers – zelf zijn die de stad maken. Daarmee levert Almere Oosterwold een belangrijke bijdrage aan het discours over Making Cities.”

De ontwikkelstrategie voor Almere Oosterwold is een volgende stap in Almere’s visie om ruimte te bieden aan particulier opdrachtgeverschap. Het stapt af van het model van grootschalige gebiedsontwikkeling, waar van tevoren het eindbeeld vastligt, en introduceert een radicaal nieuw ontwikkelingsmodel binnen de Nederlandse stedenbouwkundige context: de overheid treedt terug en de toekomstige bewoner krijgt meer vrijheid en verantwoordelijkheid. MVRDV, de ontwerper van het plan, maakte eerder een deelplan van het Olympiakwartier in het westen van Almere.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook