> > MVRDV ontwerpt woonwijk in Almere

MVRDV ontwerpt woonwijk in Almere

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

12-09-2008 - Als onderdeel van de nieuwe wijk Almere Poort ontwerpt MVRDV een deel van het nieuwe Olympiakwartier. De wijk zal een hoge stedelijke dichtheid introduceren in het snelgroeiende Almere.

Vlnr. Eerste ontwerpmaquette: het MVRDV concept is te vergelijken met een kralenketting, bestaande uit verschillende kralen die herhaaldelijk terugkeren en detail MVRDV plan voor deelplan van Olympiakwartier Almere. Beelden copyright MVRDV 2008.

MVRDV ontwerpt een serie van verschillende architectonische bouwstenen waarmee het negen bouwblokken omvattende deelplan wordt samengesteld. Tevens zal een reeks "specials" worden ontworpen door Nederlandse en internationale architecten onder supervisie van Stadgenoot en MVRDV.

In het persbericht van MVRDV vergelijkt het bureau het ontwerpconcept met een kralenketting bestaande uit verschillende aan elkaar geschakelde kralen. De ketting wordt gevormd door dure, goedkope, grote en kleine kralen, die herhaaldelijk terugkeren in een andere kleur of materiaal. Een kraal is in dit geval een bouwsteen die een eigen constructie en ontsluiting krijgt binnen een grid en zich daardoor onafhankelijk kan ontwikkelen. Hierdoor ontstaat een gelaagdheid die past bij een complexe, compacte en volwassen stad.

De bouwstenen zijn uitermate flexibel, waardoor functies kunnen wijzigen en verschillende functies gecombineerd kunnen worden binnen een gebouw. Zo kunnen bouwstenen met een parkeerfunctie en bouwstenen met een voorlopig neutrale functie voor toekomstige ontwikkeling eenvoudig getransformeerd worden. Het programma waarvoor MVRDV opdracht heeft gekregen bestaat uit 60.000 m² werkruimtes, 120.000 m² wonen (1.000 woningen), 15.000 m² voor een Regionaal Opleiding Centrum, 2.000 m² commerciële voorzieningen, 2.640 parkeerplaatsen en diverse openbare ruimtes. In samenwerking met het Britse ingenieursbureau ARUP wordt een bouwblok volgens de laatste energie-efficiënte technologieën een innovatief duurzaam bouwblok ontwikkeld.

De oplevering wordt verwacht in 2016. Woningbouwvereniging Stadgenoot (voorheen AWV en Het Oosten) is de opdrachtgever en Kristal is de projectontwikkelaar. Het deelplan is onderdeel van het Olympiakwartier masterplan dat architectenbureau Mecanoo in opdracht van de gemeente Almere heeft ontworpen. Het Olympiakwartier omvat een 60 hectare groot gebied.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook