> > Tentoonstelling interieurs MVRDV in het NAi

Tentoonstelling interieurs MVRDV in het NAi

28-10-2002 - Van 2 november 2002 tot en met 5 januari 2003 is in het Nederlands Architectuur Instituut (NAi) de tentoonstelling "Hungry Box" de eindeloze interieurs van MVRDV te zien.

Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries maakten na de oprichting van hun architectenbureau in 1991 snel furore met spraakmakende ontwerpen zoals de Villa VPRO in Hilversum (1997) en het Nederlands Expo Paviljoen in Hannover (2000). Met deze en andere gebouwen geeft MVRDV een vernieuwende impuls aan de architectuur in Nederland. Het werk van MVRDV komt duidelijk voort uit de traditie van experimentele en zeer functionele architectuur in dit land. De tentoonstelling 'De Hungry Box': de eindeloze interieurs van MVRDV' is de eerste in een serie waarmee het NAi de innovatie van de hedendaagse architectuur in Nederland voor het voetlicht brengt. Het NAi heeft in 2003 in deze serie exposities in petto die de aandacht vestigen op de 'Generatie 1.0'. Dit is de eerste generatie architecten die is opgegroeid (na de generatie '68) met de computer, aan het begin van het millennium tot rijpheid is gekomen en reeds op jonge leeftijd een oeuvre van gerealiseerde gebouwen op hun naam heeft staan. De tentoonstellingen over deze generatie gaan op tournee door Europa en de Verenigde Staten en worden vergezeld door publicaties van NAi Uitgevers.

In de tentoonstelling over MVRDV zijn negen sleutelprojecten uit de jaren 1997-2002 te zien die de ontwerpfilosofie goed illustreren. Die negen projecten zijn zeer gevarieerd: van een kantoor tot een omroepgebouw, een museum en een woongebouw. Twee karakteristieke thema's komen in alle projecten terug: het gebouw als 'hungry box' en het eindeloze interieur. De architectuur van MVRDV ontstaat niet zozeer uit vormgeving, maar uit onderzoek en analyse van de opdracht. Hun gebouwen zijn simpele rechthoekige volumes die zichtbare en onzichtbare factoren die bij het ontwerpproces een rol spelen in zich hebben opgenomen. Dit zijn vaak bouwvoorschriften, technische eisen, wettelijke regelingen of wensen van opdrachtgevers en gebruikers.

Het idee van het eindeloze interieur is de rode draad in de tentoonstelling. In de Balkonzaal wordt een eindeloze ruimte geënsceneerd door middel van doeken van 5 bij 3,5 meter. Op de doeken zijn foto's van de interieurs van MVRDV's gebouwen geprint. De afbeeldingen hebben een sterk perspectief. Daardoor lijkt het alsof de bezoeker zich in het bos in het Expo Paviljoen in Hannover bevindt, midden in het VPRO-kantoor staat of in een eindeloos betonlandschap van een ander gebouw is beland. Verder zijn in de tentoonstelling maquettes te zien, waaronder werkmaquettes die het ontwerpproces van MVRDV verduidelijken. Bij enkele projecten worden grafieken en tekeningen getoond waarin MVRDV informatie zoals technische gegevens over lichtinval of bewonerswensen verwerkt en vervolgens gebruikt in het ontwerpproces.

Naast de Villa VPRO in Hilversum, het Expo Paviljoen Hannover, het woongebouw Silodam in Amsterdam en de Brabant-bibliotheek in Eindhoven, zijn in de tentoonstelling de ontwerpen voor het Universeel Museum in Parijs (1999), het Paleis voor de Biodiversiteit in Barcelona (2000), het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (2000) en een universiteitsgebouw in Nijmegen, het HAN-gebouw (1999) te zien.

Recent Architectuur Nieuws

(19-02-2018) - Prijsuitreiking Nieuwe Berlagevlag

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

© Architectuur.ORG - 1999 - 2020 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook