> > Unfold - Tentoonstelling over UN Studio in het NAi

Unfold - Tentoonstelling over UN Studio in het NAi

21-05-2002 - Van 26 mei tot en met 15 september zal er in het Nederlands Architectuur Instituut (NAi) voor het eerst een uitgebreide overzichtstentoontselling over het werk van UN Studio te zien zijn: UNfold.

UN Studio (Van Berkel en Bos) behoort tot het rijtje toppers van de Nederlandse architectuurwereld die ook internationaal zeer gewaardeerd wordt. De Erasmusbrug in Rotterdam is hun bekendste en meest in het oog springende ontwerp, maar ook projecten als het Museum Valkhof in Nijmegen en het Möbiushuis in Bussum trekken de aandacht.

De letters UN staan voor United Net, voor Ben van Berkel (architect) en Caroline Bos (kunsthistoricus) is de architect niet de baas maar onderdeel van een team van specialisten op het gebied van architectuur, stedenbouw en infrastructuur. Volgens Van Berkel en Bos leeft architectuur "tussen vliegvelden en kunst". Architectuur is een cultureel project, maar ook een complexe organisatie opgave. Deze twee aspecten moeten samen vorm krijgen. UN Studio zoekt ook binnen een gebouw naar een vernieuwende organisatie. In het Möbiushuis maakten ze daarbij gebruik van de möbiusband (een gedraaide acht), alle functies werden aan deze lus verbonden. De tentoonstelling in de Grote Zaal van het NAi geeft een overzicht van het oeuvre van UN Studio, zowel recent als historisch. De tentoonstelling zal als een ruimtelijk tijdschrift worden opgezet met een knipoog naar de wereld van de mode.

In de tentoonstelling ontvouwt het NAi een groep van zeven projecten, die de bezoeker uitnodigt dichtbij te komen. Deze sleutelprojecten, uit de hele bestaansperiode van het bureau (1987-2002), zijn gekozen om de diversiteit van het bureau te tonen. De sleutelprojecten zijn de Erasmusbrug, de V&D te Emmen, het REMU schakelstation te Amersfoort, Museum het Valkhof in Nijmegen, het NMR laboratorium op de Uithof in Utrecht , het stationsgebied in Arnhem en het Möbiushuis in het Gooi. De projecten komen in negen afzonderlijke paviljoens tot hun recht. Naast de sleutelprojecten zal een overzicht van alle ontwerpen van UN Studio te zien zijn, van gebouwde maar ook van nooit uitgevoerde projecten. In de afzonderlijke paviljoens zijn speciaal voor de gelegenheid gemaakte kunstwerken te zien van UN Studio. De doeken weerspiegelen de interesse van UN Studio voor de relatie tussen kunst en architectuur. Onderwerp van de doeken is de architectuur van UN Studio die zich ontvouwt, ontwikkelt, nieuwe organisatievormen genereert en flirt met de ervaringen van de bezoeker.

Bij de tentoonstelling organiseert het Nai in samenwerking met de Vrienden van het NAi een lezingenreeks, waarbij onder andere Ben van Berkel spreker is.

Tegelijk met de start van de tentoonstelling verschijnt er een boek en een webtentoonstelling van het NAi. Het boek belicht de tien meest recente projecten van UN Studio en 35 nieuwe projectvoorstellen. Uitgever is NAi Uitgevers, 144 pagina's, ISBN 90-5662-261-7, prijs: € 33,50.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook