> > Daylight Awards 2012 voor Mecanoo en Courage

Daylight Awards 2012 voor Mecanoo en Courage

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

23-05-2012 - Het door Mecanoo ontworpen museum Kaap Skil op Texel heeft de Daylight Award 2012 gewonnen in de categorie Utiliteitsbouw.

De tweejaarlijkse prijs van de Stichting Living Daylights is bestemd voor gebouwen die "het beste gebruik maken van daglicht in de architectuur".

Door de transparantie van het gebouw is het weer bijna voelbaar volgens de jury. “Zon, wolken, onweer en regen: buiten komt binnen als beleving en emotie en dat is een kernkwaliteit voor een gebouw met de Waddenzee op een steenworp afstand.”

Het museum van jutters en zeelui speelt op allerlei manieren met daglicht en het contrast tussen dag- en kunstlicht, licht en donker. De glazen wand achter de voorgevel van houten lamellen laat de bezoekers van het museumcafé de prachtige luchten en het beroemde Hollandse licht beleven. Binnenin het gebouw ontstaat er door het lamellenpatroon een strak lijnenspel van daglicht en mooie schaduwen dat het museum een licht en tegelijkertijd beschut karakter geeft.

Genomineerd voor de prijs in de categorie Utiliteitsbouw waren Kantoor BP Raffinaderij van GROUPA, TNT Centre van Paul de Ruiter, Gemeentehuis Bronckhorst van Atelier PRO en Uitbreiding Drents Museum te Assen van Erick van Egeraat.

Woonhuis 'licht' budget te Almere van Courage architecten won de prijs in de categorie Woningbouw. Genomineerd waren Woonhuis Rieteiland van Hans van Heeswijk architecten, Watervilla Amsterdam van Framework Architecten i.s.m. Studio Prototype, villa Dutch Mountain te Huizen van denieuwegeneratie en Fabric Facade te Almere van cc-studio.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook