> > Woongebouw hvdn op Oosterdokseiland voltooid

Woongebouw hvdn op Oosterdokseiland voltooid

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

09-06-2012 - Woongebouw Ode op het Oosterdokseiland te Amsterdam, een ontwerp van HVDN / Studioninedots, is voltooid. Het gebouw heeft horeca en een warenhuis in de plint.

beeld: CIIID / Peter Cuypers

Op het Oosterdokseiland wordt meer dan dan 200.000 vierkante meter aan moderne architectuur met een bijzondere mix aan functies gerealiseerd: woningen, kantoren, een hotel, een conservatorium, winkels, cafés en restaurants.

Het stedenbouwkundig masterplan van Erick van Egeraat bestaat uit bebouwing van zes blokken met een hoge dichtheid, doorsneden met smalle stegen en binnenplaatsen. Elk blok wordt uitgewerkt door meerdere architecten. Het stedenbouwkundig masterplan vraagt om een fysieke scheiding in een bouwopgave met één gebouwfunctie. Twee volumes – de hoek en het palazzo – worden gescheiden door een steeg. Door de breedte en hoogte van het gebouw is deze steeg eerder een kloof. Deze ‘kloof’ is het thema van het plan.

De grootste kwaliteit van de woningen op het Oosterdokseiland is het uitzicht over de binnenstad. Door het toepassen van grote glasopeningen van vloer tot plafond wordt deze kwaliteit optimaal benut. Alle leefruimtes van het appartement hebben een weids uitzicht over de stad. Met recht kan er gesproken worden van ‘a room with a view’. Doordat alle glaspuien volledig open te vouwen zijn loopt binnen en buiten in elkaar over en ontstaat in elk seizoen een ‘balkon op de stad’. Deze vouwpuien zijn op verschillende dieptes in de gevel geplaatst zodat door het spel van licht en schaduw een levendig, steeds wisselend gevelbeeld ontstaat.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook