> > ZJA en ABV+ ontwerpen sporthallen in Vlaanderen

ZJA en ABV+ ontwerpen sporthallen in Vlaanderen

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

21-06-2012 - Het Nederlandse Zwarts & Jansma Architecten en het Belgische ABV+ architecten ontwerpen 9 sporthallen in Vlaanderen. De sporthallen zullen in de komende dertien maanden worden gebouwd in de gemeenten Antwerpen, Blankenberge, Boutersem, Duffel, Kortenaken, Kortessem en Meerhout, Zulte.

De ontwerpers stellen voor alle 9 sporthallen eenzelfde vormentaal en compositorische opdeling voor. Per locatie kan de basiscompositie worden bijgeschaafd en aangepast aan specifieke lokale behoeften en wensen.

Hoofdelementen van de gebouwen zijn steeds de plint en de zaal. De plint herbergt alle ondersteunende functies. De sportzalen rijzen op boven de plint en zijn hierdoor zeer herkenbaar. Translucente gevelbekleding vergroot deze herkenbaarheid. De translucente panelen zorgen ervoor dat de zalen onder invloed van wisselende weersgesteldheid op subtiele wijze van gedaante lijken te veranderen. ’s Avonds lichten de sportruimtes op als bakens in de nacht. Door de bescheiden kleurstelling en geabstraheerde volumes presenteren de sportruimtes zich als markante, maar tegelijkertijd bescheiden volumes.

De sportgebouwen zijn compact vormgegeven zodat de overspanningen en gevelontwikkeling minimaal kunnen blijven. Zo worden bijvoorbeeld tribunes zoveel mogelijk uitgevoerd als mobiele tribunes die bij niet-gebruik ingeschoven of opgeklapt weggeborgen kunnen worden. De structuur van de sportruimtes bestaat uit een volledig geschoord stalen raamwerk.

De sporthallen komen tot stand door middel van publiek private samenwerking (PPS), waarbij de lokale overheden een DBFM-overeenkomst afsluiten met de projectvennootschap voor een periode van dertig jaar. De Vlaamse regering gunde de opdracht aan het consortium Democo-Denys, dat hiervoor een speciale projectvennootschap heeft opgericht onder de naam “Sport in Vlaanderen nv”.

Investeerder PMV zal samen met de lokale overheden en het departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media, de bouw realiseren. Cofely Services zal zorgen voor het technische onderhoud. Het cluster sporthallen kadert in het Vlaams Sportinfrastructuurplan, dat ondersteund wordt door de minister van Sport.

Recent Architectuur Nieuws

(19-02-2018) - Prijsuitreiking Nieuwe Berlagevlag

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

© Architectuur.ORG - 1999 - 2020 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook