> > Woopa Lyon van RAU opgeleverd

Woopa Lyon van RAU opgeleverd

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

24-07-2012 - Het door RAU ontworpen gebouw Woopa, in Vaulx-en-Velin nabij Lyon, is officieel geopend en in gebruik genomen. Woopa is één van de eerste opgeleverde projecten binnen de gebiedsontwikkeling van ‘Le Carré de Soie’, een voormalige industrieel gebied ten oosten van Lyon.

De locatie vormt een schakel tussen het omringende diagonale en orthogonale stedenbouwkundige grid en verbindt deze twee richtingen. Tevens ligt de kavel ligt direct naast een belangrijk openbaar vervoersknooppunt, aan het einde van een metrolijn en halverwege een sneltram verbinding tussen het centrum en de internationale luchthaven van Lyon. Door een groot aantal nog te bouwen woningen zal het gebruik van dit knooppunt in de komende jaren sterk toenemen.

De verschillende bouwvolumes hebben een optimale oriëntatie ten opzichte van de zon. De lange zuidgevel van Woopa staat haaks op de zon. Daardoor zal in de winter de maximale hoeveelheid zonne-energie voor de verwarming van het gebouw opgevangen worden. In de zomermaanden voorkomt de ademende gevel met geïntegreerde zonwering oververhitting van het binnenklimaat. Terugwijkende getrapte gevels zorgen voor zelfbeschaduwing. De oriëntatie van het gebouw zorgt voor een optimaal rendement van de in het dak geïntegreerde PV-cellen.

De gevel is opgebouwd uit 1040 gevelelementen. Elk gevelelement bestaat uit een voor kantoorgebouwen unieke houten kozijn met drielaags glas voor de transparante geveldelen en beplating van geëmailleerd glas en gekleurd staal voor de gesloten geveldelen. Een sandwich constructie van dubbel glas, zonnelamellen en een laag enkel glas zorgt voor zeer goede isolatie tegen koude, maar ook voor extra zon- en warmtewering, die bovendien door de gebruikers zelf gecontroleerd kan worden. Kleine openingen onder en boven het raam maken luchtcirculatie tussen de ruiten mogelijk. De gevel ademt als het ware en koelt daarmee het gebouw.

Op dit moment zijn energieleverende gebouwen, zeker op deze schaal, nog niet veel voorkomend. Dankzij de integrale benadering van maatregelen zoals oriëntatie ten opzichte van de zon, goed geïsoleerde en geventileerde gevel, betonkernactivering, verwarming en koeling van het gebouw door grondwater, warmtekrachtkoppeling en PV-cellen op het dak van het kantoor en de appartementen, is de energieproductie van Woopa CO2 neutraal en draait volledig op hernieuwbare bronnen. Het gebouw voorziet in zijn eigen behoefte voor thermische energie en produceert een overschot aan elektriciteit die aan het net geleverd wordt.

Projectinformatie Woopa Lyon Architect: RAU met Thomas Rau, Michael Noordam, Julie Fuchs, Dennis Grootenboer, Peter Klaassen en Eric Mesman / co-architect: SOHO Aurea / opdrachtgever: Quadriplus Groupe / Premier Plan / aannemer bouwkundig: GFC Construction / installateur W- en E-installaties: GFC Construction / constructeur: Cogeci / installatieadviseur: Katene / adviseur bouwfysica: ITF / adviseur energie: Etamine / kostendeskundige: Procobat / oppervlakte: 21.000 m² / ontwerp - oplevering: 2007 - 2012

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook