> > B&W Den Haag kiezen voor nieuw cultuurgebouw Spui

B&W Den Haag kiezen voor nieuw cultuurgebouw Spui

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

13-09-2012 - De Burgemeester en Wethouders van Den Haag kiezen voor een nieuw cultuurgebouw aan het Spui. Het oorspronkelijke ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten voor het Spuiforum is aangepast, waardoor 80 miljoen euro kan worden bespaard.

Het gebouw komt op de plaats van de huidige theaters aan het Spuiplein (Dr Anton Philipszaal en Lucent Danstheater). Met de bouw en realisatie is een bedrag gemoeid van 181 miljoen euro. Dat is 80 miljoen minder dan in het oorspronkelijke plan. De gemeente draagt driekwart van de totale bouwkosten.

In 2010 lag er al een plan voor nieuwbouw, maar dat bleek te kostbaar. Na overleg met de gemeenteraad heeft het college het plan aangepast. Op 13 september 2012 is het aangepaste plan naar de gemeenteraad gestuurd. Met dit nieuwe plan is gekozen voor lagere kosten, meer samenwerking tussen de instellingen en integratie met het Koninklijk Conservatorium. Ook maakt het gebouw nu een draai waardoor het met de ingang aan het Spui komt te staan.

De gemeenteraad neemt in november 2012 een definitief besluit over de plannen. Daarna worden de definitieve ontwerpen gemaakt. Inwoners van Den Haag mogen meepraten over de inrichting van het gebouw.

Het ontwerp van het Spuiforum is het resultaat van een wedstrijd die in 2010 onder 54 architectenbureaus werd gehouden. Na een aantal beoordelingsronden waar ook inwoners van Den Haag bij zijn betrokken, werd gekozen voor het plan van Neutelings Riedijk Architecten. Deze architecten zijn ook de ontwerpers van het MAS in Antwerpen. ‘Spuiforum’ is nu de projectnaam voor het hele gebied.

Wethouder Marnix Norder (Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie) zegt over het besluit: "Nu is het gebied rondom het Spuiplein aan de beurt: het Spuiforum. Met de bouw van het Spuiforum ontstaat ook een nieuw Spuiplein. Een kleiner en knusser plein met terrassen om te ontspannen en elkaar te ontmoeten."

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook