> > Neutelings Riedijk ontwerpt havencoördinatiecentrum

Neutelings Riedijk ontwerpt havencoördinatiecentrum

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

27-05-2011 - Het Nederlandse architectenbureau Neutelings Riedijk ontwerpt het nieuwe havencoördinatiecentrum te Antwerpen (ACC). Zij krijgen een studieopdracht na het winnen van de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester. Het voorstel van Neutelings Riedijk werd geselecteerd uit vijf ontwerpen.

Het nieuw havencoördinatiecentrum (ACC) komt aan de noordzijde van de stad. Het zal zorgen voor een vlotte en veilige scheepsafhandeling op de Schelde. Het wordt samen met het in 2009 gepresenteerde nieuwe Havenhuis van Zaha Hadid een van de beeldbepalende gebouwen in het havengebied.

Het voorstel van Neutelings Riedijk bestaat een platform met daarop een koker die ruimte biedt aan trappen en een lift. Op 64 meter hoogte heeft het hart van het coördinatiecentrum een plaats gekregen.

De investering voor dit nieuwe ACC wordt momenteel geraamd op ongeveer 15 miljoen euro. Het ACC zal, als alles volgens schema verloopt, begin 2014 klaar zijn.

Willem-Jan Neutelings, oprichter van Neutelings Riedijk, maakte al veel ontwerpen voor de stad Antwerpen. In zijn afstudeerproject "De Ringcultuur" deed hij onderzoek naar de rondweg van Antwerpen. Hij realiseerde enkele appartementengebouwen in de stad. Dit voorjaar is het door hem ontworpen spectaculaire Museum Aan de Stroom in gebruik genomen.

De Vlaamse minister Hilde Crevits zegt over het ontwerp: “Het prachtige ontwerp zal er voor zorgen dat het nieuwe gebouw een baken wordt voor de schepen die naar Antwerpen varen”.

Havenschepen Marc Van Peel voegt daaraan toe: "Met het ACC in het noorden en het Nieuw Havenhuis in het zuiden beschikt de haven van Antwerpen binnen een aantal jaren over twee prachtige gebouwen die een landmark aan onze skyline zullen zijn. De toekomstige gebruikers van het ACC zullen in hun nieuwe omgeving meer dan ooit kunnen instaan voor een efficiënte en performante begeleiding van de scheepvaart op de Schelde tot aan de ligplaats in de dokken.”

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook