> > Koningin opent zaterdag Stedelijk Museum

Koningin opent zaterdag Stedelijk Museum

18-09-2012 - Koningin Beatrix opent zaterdagmiddag 22 september het vernieuwde Stedelijk in Amsterdam. Vanaf zondag 23 september is het museum, dat een uitbreiding van Benthem Crouwel architekten kreeg, weer toegankelijk voor het publiek.

Het door A. W. Weissman ontworpen museumgebouw uit 1895 is uitgebreid door een witte koolstofvezel uitbreiding, die inmiddels de bijnaam "de Badkuip" heeft gekregen. Met de realisatie van deze uitbreiding is de entree naar het Museumplein verplaatst. Bezoekers kunnen nu via een plein onder de luifel van de nieuwbouw het Stedelijk Museum betreden. Onder dit plein bevindt zich grootste tentoonstellingszaal van Amsterdam met een vloeroppervlak van 1.100 m². De tweede zaal bevindt zich in de badkuip boven de entree.

In de nieuwe opzet van het museum zal het oude gebouw worden gebruikt voor de permanente collectie en de uitbreiding voor tijdelijke exposities. In het nieuwe, 9.000 m² grote, gedeelte bevinden zich verder publieksvoorzieningen als een restaurant, museumwinkel en bibliotheek.

Projectinformatie: Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam / Architect: Benthem Crouwel Architekten / Constructie: Arup / Ontwerp-oplevering: 2004-2012

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook