> > Tentoonstelling IABR naar Istanbul

Tentoonstelling IABR naar Istanbul

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

27-09-2012 - Met Making City Istanbul presenteert de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) haar laatste tentoonstelling van de vijfde editie, als onderdeel van Musibet, de hoofdtentoonstelling van de eerste Istanbul Design Biennial.

Geïnspireerd door de aanpak van de IABR nodigde de Turkse architect Emre Arolat, curator van Musibet, de 5e IABR uit haar werkwijze en drie belangrijkste projecten, de Test Sites in Rotterdam, São Paulo en Istanbul, te presenteren in de vorm van een nieuwe, kleine tentoonstelling, een “handleiding” voor de toekomst van Istanbul.

IABR directeur George Brugmans: “Net als veel andere grote stedelijke regio's in de wereld staat Istanbul voor enorme uitdagingen. Hoe kunnen de snel voortgaande verstedelijking, de ecologische agenda en de economische dynamiek duurzaam met elkaar in balans worden gebracht? In de komende jaren zijn het de planners, ontwerpers, politici, burgers en ondernemers van Istanbul zelf die hier samen een consensus over moeten bereiken.”

Making City Istanbul presenteert daarom met de IABR Test Sites drie stedenbouwkundige projecten die concreet reageren op de specifieke lokale opgave maar die tevens als inspiratie of voorbeeld voor Istanbul kunnen dienen. Test Site Rotterdam stelt dat Making City in de eerste plaats mensenwerk is: iedereen kan een actieve en constructieve rol spelen als het gaat om de duurzame transformatie van zijn leefomgeving.

IABR Atelier São Paulo illustreert hoe het conflict tussen oprukkende verstedelijking en ecologische belangen kan worden opgelost door de economie als joker in te zetten.

En IABR Atelier Istanbul laat zien dat een scheiding van functies minder duurzaam is dan een integrale visie die landbouw, waterbeheer en bosbouw slim inbed in het proces van voortgaande verstedelijking.

Making City Istanbul, samengesteld door George Brugmans en Joachim Declerck, en grafisch vormgegeven door het Nederlandse LUST, is te zien tot en met 13 december 2012 en is onderdeel van de viering van 400 jaar handelsbetrekkingen tussen Nederland en Turkije, NLTR400.

Op 15 oktober organiseert de IABR het seminar Making City Istanbul. Het vormt onderdeel van het openingsprogramma van de Istanbul Design Biennial. Tijdens het ochtendprogramma, dat wordt geopend door de burgemeesters Aboutaleb (Rotterdam) en Baltacı (Arnavutköy, Istanbul), presenteert Dirk Sijmons (H+N+S Landschapsarchitecten en curator van de 6e IABR in 2014) de aanpak en resultaten van het IABR Atelier Istanbul en schetst hij het perspectief voor de op deelgemeente-­niveau ontwikkelde strategie op het schaalniveau van de gehele metropool Istanbul. De Turkse architect Emre Arolat, curator van de Istanbul Design Biennial, zal reageren. In samenwerking met de Gemeente Rotterdam, DutchDFA en de Economic Development Board Rotterdam wordt aansluitend een netwerklunch georganiseerd voor Nederlandse en Turkse organisaties. Tijdens het middagprogramma staat de vraag centraal hoe de in Making City Istanbul gepresenteerde benaderingen van duurzame stedelijke ontwikkeling zouden kunnen worden ingezet in de context van Istanbul en hoe betrokkenen – planners, ontwerpers, politici, civil society, marktpartijen – ermee aan de slag kunnen. Na een aantal korte presentaties van de drie projecten komen deze vragen aan de orde in een gesprek tussen Nederlandse, Belgische en Turkse ontwerpers en architecten, in dialoog met het publiek. Het seminar is onderdeel van de viering van 400 jaar handelsbetrekkingen tussen Nederland en Turkije, NLTR400.

Istanbul Design Biennial opent op 10 oktober in het Istanbul Modern Museum.

Recent Architectuur Nieuws

(19-02-2018) - Prijsuitreiking Nieuwe Berlagevlag

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

© Architectuur.ORG - 1999 - 2020 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook