> > Recensie: Louis Kahn - The Power of Architecture

Recensie: Louis Kahn - The Power of Architecture

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

13-10-2012 - Begin september opende in het Nederlands Architectuurinstituut de langverwachte overzichtstentoonstelling "The Power of Architecture" over de Amerikaanse architect Louis Kahn. Tegelijk verscheen een omvangrijke catalogus bij Vitra.

beelden uit de publicatie

Het boek "Louis Kahn - The Power of Architecture" belicht thematisch 11 onderwerpen, zoals Kahn's reisschetsen, zijn woningbouwontwerpen, het stedenbouwkundig plan voor Philadelphia en het bouwen voor drie godsdiensten.

Afgezien van een index, waarin puntsgewijs, jaar voor jaar, het leven en werk van Louis Kahn wordt beschreven ontbeert het boek een chronologisch verhaal. Toch krijgt de lezer van de teksten over zeer diverse onderwerpen een goed beeld van de ontwikkeling van zijn werk. Zo krijgen na zijn tweede Europese reis de ontwerpen een duidelijke structuur en een meer monumentale vorm die uiteindelijk leiden tot gebouwen waarin hij onderscheid maakt tussen 'served' (de eigenlijke functie) en 'servant' (infrastructuur). Een aanzet tot deze ontwikkeling vormt het Trenton Bath House, New Jersey (1954-59). Dit gebouwtje bestaat uit vijf aan elkaar geschakelde rechthoekige elementen, elk bekroond met een piramidevormig dak. Het doet denken aan het Burgerweeshuis van Aldo van Eyck, de architect die hij ontmoette op het CIAM-congres in Otterloo (1959).

Boeiend voor degenen die zijn geïnteresseerd in onderwerpen op het snijvlak van architectuur en bouwtechniek zijn de hoofdstukken over de constructie en het materiaalgebruik in het werk van Kahn.

Zo laat het eerste hoofdstuk de oplossingen van Kahn en constructeur August Komendant voor de laboratoria van het Alfred Newton Richards Medical Research and Biology Building, Philadelphia (1957-65) en het Salk Institute for Biological Studies, La Jolla (1959-65) zien. Een vloerconstructie met betonnen vierendeel-liggers biedt ruimte aan installaties en zorgen voor flexibel indeelbare laboratoria. Een alternatieve oplossing met een gevouwen betonvloer in het Salk Institute haalde het niet.

Het hoofdstuk over materiaalgebruik verhaalt vooral over Kahn's strijd met het uiterlijk van schoonbeton. Voor het Salk Institute koos hij voor een bekistingsvorm die resulteerde in de voor het gebouw karakteristieke, maar kwetsbare V-naden. Bijzonder is ook de combinatie van travertijn en beton die Kahn toepaste in de buitenwanden van het Kimbell Art Museum, Fort Worth, Texas (1966-72) en de balustrade van de bibliotheek voor de Phillips Exeter Academy, New Hampshire.

Met zijn thematische artikelen, de tentoonstellingscatalogus met tekeningen, maquettes en historische foto's, interviews met architecten en medewerkers en een overzicht van zijn ontwerpen biedt "Louis Kahn - The Power of Architecture" een schat aan informatie over deze architect, een van de grote moderne architecten van de vorige eeuw.

Informatie: Louis Kahn The Power of Architecture / Hardcover / 354 pagina's / Engelstalige en Duitstalige editie / Uitgever: Vitra Design Museum / Prijs: 79,90 euro / ISBN: 9783931936921

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook