> > Preview tentoonstelling Louis Kahn

Preview tentoonstelling Louis Kahn

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

06-09-2012 - Zaterdag 8 september opent in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) de tentoonstelling "Louis Kahn - The Power of Architecture" Architectuur.ORG was vandaag bij de perspreview.

Enkele foto's van de tentoonstellingsopstelling (foto's: Bart van Hoek), het regeringsgebouw in Dhaka, Bangladesh (foto: Raymond Meier) en het Kimbell Art Museum, Texas (foto: Robert LaPrelle)

‘Louis Kahn – The Power of Architecture’ is samengesteld door het Vitra Design Museum in samenwerking met het NAi en het Architectuurarchief van de Universiteit van Pennsylvania. Curatoren zijn Jochem Eisenbrand en Stanislaus van Moos. Het Nederlands Architectuurinstituut heeft met de opening zaterdag de wereldpremière.

Louis Kahn (1901-1974) kan worden gezien als een van de grootste architecten van de twintigste eeuw. Hij hoort thuis in het rijtje van Le Corbusier, Ludwig Mies van der Rohe en Frank Lloyd Wright en heeft belangrijke hedendaagse architecten zoals Renzo Piano en Frank Gehry blijvend in hun werk beïnvloed. Dat hij buiten vakgenoten hier niet zo bekend is heeft wellicht te maken dat hij geen gebouwen in Europa heeft gerealiseerd.

Hoogtepunten in het oeuvre van Kahn zijn de kunstgalerij voor Yale University (1951–53), de Phillips Exeter Academy Library, Exeter, New Hampshire (1965) met een indrukwekkend atrium, het Salk Institute for Biological Studies, La Jolla, Californië (1959–65) met zijn getande gevel, het Kimbell Art Museum in Fort Worth, Texas (1966–72) met bolle daken en de aan een grote vijver gelegen regeringsgebouwen in Dhaka, Bangladesh (1962).

Louis Kahn onderscheidde in zijn ontwerpen dienende (served) en bedienende (servant) ruimten. Met de laatste categorie ruimten bedoelde hij bijvoorbeeld trappenhuizen, liften, maar ook het sanitair. Deze concentreerde hij in gesloten torens. Een goed voorbeeld waar dit tot uitdrukking komt is de Richards Medical Research Laboratories voor de Universiteit van Pennsylvania in Philadelphia uit 1957.

De tentoonstelling over Kahn toont originele tekeningen en schetsen, foto’s, filmmateriaal en oude en meer recent gebouwde maquettes. Opvallend is de grote hoeveelheid maquettes die op de tentoonstelling te zien zijn, in vele schalen van detail tot stedenbouwkundige situaties. Het hoogtepunt is de 4,5 meter hoge maquette van de niet gerealiseerde City Tower voor Philadelphia (1952).

De tentoonstelling is te zien in het NAi, Museumpark 25, Rotterdam van 8 september 2012 tot en met 6 januari 2013. Daarna gaat de tentoonstelling naar het Vitra Design Museum in Weil am Rhein (Duitsland) en reist verder over de wereld.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook