> > Hanzelijn: infrastructuur en vormgeving

Hanzelijn: infrastructuur en vormgeving

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

13-11-2012 - Op 9 december wordt de Hanzelijn, de spoorlijn die Lelystad met Zwolle verbindt, in gebruik genomen. Architectuur.ORG maakte op uitnodiging van Prorail vorige week al de treinrit.

impressies: studio SK

De lijn is 50 kilometer lang, verbindt de stations van Lelystad en Zwolle met elkaar en heeft haltes in Dronten en Kampen Zuid. Alle kruisingen zijn ongelijkvloers en de spoorlijn is geschikt voor 200 kilometer per uur. In de nieuwe dienstregeling wordt echter met een maximum snelheid van 140 kilometer per uur gereden omdat het materieel van de NS nog niet beschikt over ERTMS, het nieuwe Europese beveiligingssysteem.

Peter Drijver van Scala Architecten uit Den Haag maakte in 2005 een masterplan voor de Hanzelijn. De stations, de Drontermeertunnel, geluidschermen en vele viaducten zijn ontworpen door Tjerk van de Lune van Studio SK, een onderdeel van Movares.

De spoorlijn gaat vanuit Lelystad langs het opstelterrein ten oosten van de stad in zuidoostelijke richting naar Dronten. Hier was bij het stedenbouwkundig plan van 1956 al rekening gehouden met de komst van een spoorlijn. De afgelopen 50 jaar was dit gebied een groenstrook. De halte in Dronten heeft passeersporen waarover doorgaande treinen met 200 kilometer per uur kunnen rijden. Tussen Dronten en Kampen Zuid kruist de spoorlijn met de Drontermeertunnel het randmeer van de Flevopolder. Ter hoogte van Kampen-Zuid maakt het spoor een bocht en is het spoor geschikt voor maximaal 160 kilometer per uur. Er zijn bij deze halte geen passeersporen voor de intercity's. De locatie van de halte is voor Nederlandse begrippen bijzonder, aan een autoweg ver buiten de stad. Vanaf Kampen Zuid vervolgt het spoor zijn weg parallel aan de N50 en sluit ter hoogte van Hattem bij de nieuwe rode brug van Quist Wintermans op het bestaande spoor aan.

Het door Peter Kilsdonk ontworpen station van Lelystad is verdubbeld met de aanleg van een tweede eilandperron. Kenmerkend voor dit gebouw zijn rode spaceframes en blauwe kozijnen. Hoewel er bij de bouw in 1988 rekening was gehouden met de uitbreiding kostte dit volgens architect Tjerk van de Lune van studio SK nogal wat hoofdbrekens. De oorzaak hiervan is de veranderde regelgeving op het gebied van staalconstructies en de beschikbaarheid van producten die in het gebouw zijn verwerkt. Wie goed kijkt kan het verschil zien tussen oud en nieuw. De dimensionering van het nieuwe deel is minder slank door de eerder genoemde regelgeving.

Architect Tjerk van de Lune van studio SK ontwierp ook de twee nieuwe haltes in Dronten en Kampen Zuid. Hij heeft de gebouwen met een bescheiden programma een groot volume gegeven. In beide stations overbruggen een royale trap en lift het hoogteverschil tussen perron en straat van 5 meter. De stations zijn uitgevoerd in rood metselwerk en in verband met eisen van oriƫntatie en veiligheid veel glas.

Op 6 december is de officiƫle opening door Koningin Beatrix. Vanaf 9 december rijden er 4 treinen per uur (2 intercity's en 2 stoptreinen) in beide richtingen tussen Lelystad en Zwolle. De intercity's verbinden Den Haag met Leeuwarden en Groningen. Naar verwachting zullen dagelijks 32.000 reizigers van de Hanzelijn gebruikmaken.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook