> > Musea verwerven kinderstoel Rietveld

Musea verwerven kinderstoel Rietveld

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

03-12-2008 - Het Centraal Museum in Utrecht en het Stedelijk Museum Amsterdam hebben samen een belangrijke aankoop gedaan van de Nederlandse architect en meubelontwerper Gerrit Thomas Rietveld (1888-1964): een kinderstoel, ontworpen in 1918 en uitgevoerd in 1921-22.

Een recente foto van de kinderstoel (foto Erik en Petra Hesmerg) en de stoel in 1921 met Witteveen (foto Centraal Museum Utrecht / Rietveld Schröder Archief).

Deze aanwinst maakt het mogelijk de ontwikkeling van Rietveld naar de Roodblauwe stoel, een icoon in de Nederlandse kunstgeschiedenis, beter te volgen. De aankoop werd ondersteund door de Mondriaan Stichting, de Vereniging Rembrandt en het K.F. Hein Fonds, en wordt op donderdag 4 december als 126e stuk geplaatst in de tentoonstelling 125 grote liefdes in het Van Gogh Museum.

Gerrit Rietveld is een van de grote vernieuwers van de 20ste-eeuwse architectuur en vormgeving. De kinderstoel die nu is aangekocht, wordt beschouwd als een sleutelstuk in het oeuvre van Rietveld, aangezien hij wat model en kleurgebruik betreft vooraf gaat aan de beroemde Roodblauwe stoel. Die is ook ontworpen in 1918, maar kreeg pas in 1923 de bekende kleuren.

Tijdschrift De Stijl publiceerde in 1919 het ontwerp voor de kinderstoel, waarbij Rietveld een toelichting gaf op de kleurstelling en de ruimtelijke en constructieve kwaliteit van de experimentele houtverbinding met deuvels. Rietveld ontwierp de daar afgebeelde stoel voor het eerste kind van H.J. Schelling, geboren in 1918. Deze stoel is verloren gegaan.

Eind 2006 dook een tweede exemplaar van de kinderstoel op een veiling op. Deze stoel, gemaakt voor de in 1921 geboren Hendrikus Johannes Witteveen, de latere minister van Financiën, is vrijwel identiek aan de stoel van Schelling. Op de enige foto's van de kinderstoel overgebleven uit die tijd, staat de heer Witteveen als kind zittend in de stoel. Voor zover bekend is deze kinderstoel het enige nog bestaande meubel uit deze belangrijke fase van Rietveld waarin hij de eenvoudige, gesloten vorm van zijn vroege werk, geïnspireerd op onder meer Frank Lloyd Wright en Berlage, loslaat en ruimtelijke kwaliteit de essentie van zijn revolutionaire vormgeving wordt. Daarmee vond hij moeiteloos aansluiting bij de avant-garde kunststroming De Stijl.

Met de aankoop blijft belangrijk cultureel erfgoed behouden voor Nederland. Het Centraal Museum en het Stedelijk Museum hebben afgesproken dat ieder de helft van de tijd de stoel tentoon kan stellen; onderzoek en restauratie gebeurt in overleg. Het Centraal Museum bezit de grootste collectie door Rietveld ontworpen meubelen en andere objecten, beheert het Rietveld Schröderarchief, het Rietveld Schröderhuis en twee andere door Rietveld ontworpen panden. Het Stedelijk Museum heeft vanaf 1929 een band met Rietveld en directeur Willem Sandberg verwierf al in de jaren vijftig een groot aantal meubels van de ontwerper. Sindsdien wordt zijn werk beschouwd als een van de kernen in de collectie van het Stedelijk Museum. De verzameling, die circa 110 stukken omvat, is de tweede Rietveld-collectie in de wereld.

In het Van Gogh Museum is tot en met 18 januari 2009 "125 grote liefdes" te zien, de jubileumtentoonstelling van de Vereniging Rembrandt, met 125 werken die dankzij steun van de vereniging zijn aangekocht.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook