> > Fletcher Hotel Amsterdam voltooid

Fletcher Hotel Amsterdam voltooid

17-01-2013 - Het nieuwe Fletcher Hotel Amsterdam – direct gelegen aan de snelwegen A2 en A9 – heeft haar deuren geopend. De markante 60 meter hoge hoteltoren is ontworpen door Benthem Crouwel Architekten.

Architecten Jan Benthem en Peter Kropp zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van het nieuwe Fletcher Hotel Amsterdam, dat vorige week zijn deuren opende. In 2007 won Benthem Crouwel samen met Caransa een prijsvraag van de gemeente Amsterdam. Opdracht was om een gebouw te ontwerpen dat op deze plek als landmark het ‘begin’ en het ‘einde’ van de stad kon markeren.

“Wij wilden een icoonachtig gebouw dat je ook echt duidelijk zou zien. Een object dat je onthoudt, dat karakteristiek is voor de stad”, zo verklaren de architecten. “Een bijzonder gebouw op een hele bijzondere plek, pal aan de snelweg. We wilden iets spectaculairs maken, een uitroepteken aan het einde van Amsterdam. Een vreugdeteken dat dit deel van de stad best kan gebruiken. Het is een kwajongensachtig gebouw dat vrolijkheid uitstraalt.”

Met zijn zestig meter hoogte, cirkelvorm, lichtblauwe kleur en de grote, gelijke, ronde ramen, is de nieuwe hoteltoren een opvallende verschijning aan de rand van Amsterdam. Het gebouw heeft geen voor- of achtergevel, de gevel is van alle kanten gelijkwaardig. Iedere hotelgast heeft z’n eigen ronde raam: helemaal rond of half rond omdat sommige cirkels twee verdiepingen beslaan.”

De hoteltoren met 120 kamers onderscheidt zich onder meer door een glazen schil, die vóór de gevel hangt. Deze grote blauwkleurige glazen koker met z’n ronde cirkelvormige gaten is beeldbepalend voor de toren. Daarnaast heeft deze extra schil nog twee duidelijke functies: geluidsisolatie en warmte-isolatie (in de winter koelt de toren minder snel af en de zomer warmt hij minder snel op).

De parkeergarage van het hotel heeft twee groene daken, begroeid met gras. Passanten die langs het hotel rijden, kijken tegen een groen talud aan. Op de bovenste verdieping is Skyrestaurant Pi gevestigd, op de verdieping eronder Skylounge Pi. De naam verwijst de wiskundige verhouding tussen de diameter en de omtrek van een cirkel. Een verdieping lager zijn vijf vergaderruimtes en de fitnessruimte gesitueerd.

Het gebouw heeft een ronde plattegrond met een centrale kern voor liften, trappen en leidingschachten met daaromheen per verdiepingsniveau de hotelfuncties.

Op het maaiveldniveau bevindt zich de entree: de hotellobby en de Brizio Coffeee Bar met uitzicht op de A2. Vanaf de derde tot de vijftiende verdieping zijn per verdieping 10 hotelkamers ontworpen.

Op de topverdieping op circa 55 meter hoogte bevinden zich het Skyrestaurant en Skylounge met op twee verdiepingsniveaus 360° uitzicht. De technische ruimtes zijn geplaatst in de kelder, in het voetstuk en op het dak. De totale oppervlakte van de toren omvat circa 7000 m² en 120 kamers.

De hoofddraagconstructie van het hotelgebouw is een combinatie van gestort beton en een staalconstructie. De betonnen kern zorgt voor de stabiliteit. Hieraan is de staalconstructie opgehangen, ter plaatse van de scheidingswanden van de hotelkamers en op alle vloerniveaus gekoppeld met de tussenliggende betonen prefab vloeren. Het dak van de topverdieping, een technische ruimte, is van staal. De draagconstructie van de parkeergarage bestaat uit betonnen keerwanden en stalen kolommen; het dak uit kanaalplaatvloeren.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook