> > Recensie: De Turnhoutse School

Recensie: De Turnhoutse School

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

26-01-2013 - Tegelijk met de tentoonstelling in de Warande te Turnhout verscheen de omvangrijke publicatie "Architectuur in de golden sixties - De Turnhoutse School."

beelden uit het besproken boek

Het boek beperkt zich tot het werk van vier architecten(bureaus) die veel werk in Turnhout en omgeving hebben gerealiseerd: Eugène Wauters (1924-2008), Paul Neefs (1933-2009), Lou Jansen (1935) + Rudi Schiltz (1938-1969) en Carli Vanhout (1931-2000) + Paul Schellekens (1939). De uitgave valt uiteen in twee delen, de individuele projecten van deze vier architecten(bureaus) voorafgegaan door een inleiding van elke architect, en de collectieve projecten, waaronder ook het Cultureel Centrum de Warande waar de tentoonstelling "De Turnhoutse School" was te zien.

In de uitgave zijn tientallen projecten uitgebreid gedocumenteerd. De nadruk ligt op de vele villa's die de architecten in de jaren zestig bouwden. Zoals Paul Neefs die vele eigenzinnige woningen met bijzondere plattegronden ontwierp. Een voorbeeld is zijn eigen 12 hoekige woning (1964). Ook zijn er enkele utiliteitsprojecten, waaronder een klooster, een kerk en een showroom.

In de tekst wordt het verband gelegd met moderne architecten als Mies van der Rohe en Le Corbusier. Qua vormentaal heeft de architectuur van "De Turnhoutse School" ook raakvlakken met het brutalisme en structuralisme, dat bijvoorbeeld zichtbaar is in de uit betonsteen en prefab beton opgetrokken kerk Sint-Josef te Meerhout Van Lou Jansen + Rudi Schlitz of soms high-tech, zoals het modulaire buitenverblijf Coopmans te Dessel (1970).

"Architectuur in de golden sixties - De Turnhoutse School" toont vele bijzondere projecten. De tekeningen en foto's die zijn opgenomen maken de ruimtelijke opbouw van deze projecten inzichtelijk. Hoogtepunten uit deze periode zijn de eerder genoemde Warande en de getrapte meubelshowroom (1967) van Lou Jansen + Rudi Schiltz die de cover siert.

Informatie: Architectuur in de golden sixties – De Turnhoutse school / Auteurs: Yves De Bont en Francis Strauven en anderen / 352 pagina's / Afmetingen: 22 cm x 27 cm / Uitgever: Uitgeverij Lannoo / Prijs: € 40,00 / ISBN: 978 90 6868 611 1

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook