> > Het Ontwerp: Het Internationaal Strafhof

Het Ontwerp: Het Internationaal Strafhof

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

14-02-2013 - In de serie niet-gerealiseerde, maar spraakmakende, prijsvraagprojecten het International Criminal Court (Internationaal Strafhof) van Wiel Arets Architects.

Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol schreef in 2007 een competitie uit voor het International Criminal Court (ICC) te Den Haag. Beoogde locatie is een terrein tussen de stad en de duinen aan de Van Alkemaedelaan en Oude Waalsdorperweg op steenworp afstand van de Scheveningse gevangenis. Voor het ICC moest de Alexanderkazerne wijken. Er zijn inmiddels circa 30 gebouwen gesloopt, inclusief de Citadel uit 2004 van Mecanoo. De kazerne is verhuist naar de overzijde van de Van Alkemaedelaan in een nieuw kazernegebouw van Broekbakema.

Voor de prijsvraag schreven 171 architectenbureaus uit binnen- en buitenland zich in. Hiervan mochten 19 architectenbureaus een ontwerp maken. In de tweede ronde werden drie ontwerpen geselecteerd. Wiel Arets Architects haalde samen met Ingenhoven Architects uit Duitsland en Schmidt Hammer Lassen uit Denemarken de tweede ronde.

Wiel Arets ontwierp van deze drie architecten als enige een icoon voor het Strafhof. De architect zei hierover in 2008 in de Volkskrant: ‘Wat wij willen, is een icoon scheppen voor de wereld, niet het zoveelste gebouw dat eruitziet als een kantoor. Je moet meteen kunnen zien: dit is het ICC.’

Arets ontwerp is verdiept aangelegd. Hij ontwierp een plint van drie lagen in een boemerang vorm die zich voegt naar de locatie. Op enkele plaatsen zijn er patio's in deze plint. Alle gevels zijn uitgevoerd in in het werk gestort beton. Ter plaatse van ramen is het beton voorzien van perforaties en omhult het als tweede gevel de glazen puien. De sterke icoonvorm dankt het ontwerp van Arets aan grote pyramide-vormige elementen die uit deze plint steken en de rechtszalen bekronen.

De jury koos het ontwerp van Schmidt Hammer Lassen. Inmiddels is de Alexanderkazerne afgebroken en zijn de eerste bouwketen opgebouwd voor de realisatie van het Internationaal Strafhof.

Literatuur: Strafhof zetelt straks in icoon of ‘happy building’ - John Wanders - De Volkskrant - 19-11-2008 / 'Nieuwbouw strafhof Vredespaleis 21ste eeuw' - AD - 19-11-08

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook