> > Recensie: Wiel Arets Autobiographical references

Recensie: Wiel Arets Autobiographical references

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

10-09-2012 - Bij uitgeverij Birkhäuser is een autobiografie over architect Wiel Arets verschenen. Het boek doet qua formule (een verzameling teksten), het formaat en de vormgeving in eerste instantie sterk denken aan het bij tentoonstelling Stills verschenen boek van anderhalf jaar geleden.

beelden uit het besproken boek, waaronder foto's van de Universiteitsbibliotheek te Utrecht

Het architectenbureau van Wiel Arets is de afgelopen jaren sterk gegroeid en heeft vestigingen in Maastricht, Amsterdam en Zürich. Inmiddels werken er 70 medewerkers. Verschillende grote projecten zijn in aanbouw, zoals het hoofdkantoor voor Allianz in Zürich, Campus Hoogvliet te Rotterdam, een toren voor Leiden University aan het Anna van Buerenplein in Den Haag en nieuwbouw voor uitgever Schwäbischer Verlag, Ravensburg, Duitsland.

Het initiatief voor de uitgave van "Wiel Arets Autobiographical References" komt van Robert McCarter, professor aan de Washington University in St. Louis. Hij schreef eerder monografieën over Frank Lloyd Wright en Louis Kahn.

Centraal in het boek staat Wiel Arets' tekst "A Wonderful World: A New Map of the World" die hij maakte voor een ontwerpstudio aan de Washington University . Hierin werden studenten uitgedaagd de kaart van de wereld te herontwerpen.

Het hart van het boek wordt, behalve de eerder genoemde tekst "A Wonderful World", gevormd door vijf lange interviews met Arets door Robert McCarter. Dit is tegelijk ook het interessanter deel van het boek. Arets vertelt over zijn onderzoek tijdens zijn studietijd naar de Heerlense architect Peutz die uiteindelijk leidde tot een publicatie en tentoonstelling, de start van zijn architectenbureau, zijn herhaaldelijke bezoeken aan bijzondere gebouwen en zijn nieuwe ontwerpen. Een goed voorbeeld is zijn verhaal hoe het ontwerp voor het Jellyfish huis bij Marbella tot stand komt. Hij bezoekt met de opdrachtgever de locatie waar het huis moet komen. Met een trap ontdekken ze het prachtige uitzicht van de locatie. Het huis, dat dit jaar voltooid wordt, kreeg uiteindelijk een 9 meter uitkragend zwembad op de eerste verdieping.

"Wiel Arets Autobiographical References" is een goed boek voor degene die geïnteresseerd is in het leven, de werkwijze en ideeën van Wiel Arets. Net als in Stills komt dit gebouwde werk van Wiel Arets door de kleine zwart-wit foto's niet goed tot zijn recht. Het blijft dus nog even wachten op een goed overzicht van zijn gebouwen.

Informatie: Wiel Arets Autobiographical references / auteur/samensteller: Robert McCarter / Vormgeving: Irma Boom / 566 pagina's / Afmetingen: 15,3 x 20,5 cm / Engelstalig / Uitgever: Birkhäuser / Prijs 49,90 euro / ISBN: 978-3-0346-0811- 4

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook