> > Expositie over Amsterdamse brugwachtershuisjes

Expositie over Amsterdamse brugwachtershuisjes

04-03-2013 - Deze zomer brengt ARCAM de tentoonstelling SWEETS over Amsterdamse brug- wachtershuisjes.

Architectenbureau Space&Matter onderzocht de cultuurhistorische waarde van het van de gebouwtjes en de mogelijkheden tot herbestemming nu ze leeg komen te staan door een op handen zijnde automatisering.

In de tentoonstelling wordt aandacht besteed aan de architectonische, de culturele en de functionele aspecten van de brugwachtershuisjes. Elk huisje is op schaal 1:25 nagemaakt door kunstenaar Kaita Shinagawa (Studio KU+). Voor het eerst zijn alle gebouwtjes samen te zien als één ensemble. De gebouwtjes bieden een overzicht van diverse architectuurstijlen, van Amsterdamse School tot Modernisme. Beroemde Nederlandse architecten als H.P. Berlage, Aldo van Eyck, P.L. Kramer en D. Slebos ontwierpen één of meerdere huisjes. In de expositie wordt het verhaal van de brugwachtershuisjes verteld tegen de achtergrond van lokale ontwikkelingen (de veranderende relatie tussen de stad Amsterdam en haar Publieke Werken) en nationale ontwikkelingen (zowel technisch van aard als architectonisch). Het ontstaan van het bruggensysteem, de techniek, de rol van brugwachters en de cultuurhistorische waarde worden verbeeld met infographics, foto's en archiefmateriaal.

In het kader van de studie ‘SWEETS’ van architectenbureau Space&Matter naar herbestemming van leegstaand kleinschalig utilitair vastgoed wordt een randprogramma georganiseerd. De onderste verdieping van het ARCAM-gebouw is tijdens de duur van de expositie ingericht als atelier waar het denken over de toekomst van kleinschalig leegstaand vastgoed centraal staat. Het hergebruik van meerdere kleinschalige objecten om een grootschalige functie te huisvesten is een strategie die Space&Matter verder onderzoekt. De uitkomsten van het onderzoek worden gepresenteerd en bezoekers worden uitgedaagd mee te denken over de potentie van kleinschalige leegstand.

Ondanks dat de brugwachtershuisjes op opvallende plekken staan, passeren Amsterdammers vaak ongemerkt dagelijks deze architectonische juweeltjes. Daarom worden bezoekers uitgenodigd de huisjes van dichtbij te bekijken met behulp van diverse fietsroutes en een vaarexcursie. Enkele huisjes zullen zelfs tijdelijk toegankelijk zijn voor het publiek. Tijdens diverse bijeenkomsten, debatavonden, lezingen en workshops wordt het publiek gevraagd mee te denken over de toekomst van de huisjes en van ander kleinschalig leegstaand vastgoed.

De tentoonstelling loopt van 7 juni tot en met 21 september 2013.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook