> > Genomineerden Gouden A.A.P. 2013 bekend

Genomineerden Gouden A.A.P. 2013 bekend

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

17-01-2013 - De genomineerden voor de Amsterdamse Architectuur Prijs (Gouden A.A.P.) 2013 zijn bekend. 24 bijzondere Amsterdamse gebouwen dingen mee naar de prijs.

De Amsterdamse Architectuur Prijs is een initiatief van het Amsterdamse architectuurcentrum ARCAM en is nadrukkelijk een prijs voor architect én opdrachtgever. ARCAM inventariseerde alle projecten die binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam in 2012 zijn opgeleverd. Van de ruim honderd opgeleverde projecten zijn er 24 van een zodanig hoog architectonisch niveau dat ze zijn geselecteerd voor de prijs.

De oogst van 2012 was, zoals verwacht, wederom kleiner dan het jaar ervoor. Opvallend is de grote verscheidenheid aan opgeleverde projecten: cultuur-iconen, onderwijsgebouwen, appartementencomplexen, tijdelijke objecten en – opmerkelijk – meerdere uitvaartpaviljoens. Bij de selectie van de gebouwen werd gekeken of: het gebouw in kwestie architectonisch van hoge kwaliteit (van concept tot detail) is, het exemplarisch in z'n soort is, het op zichzelf en/of in de Amsterdamse context vernieuwend is en of de uitstraling past bij de programmatische uitgangspunten en het beschikbare budget. ARCAM brengt in april een publicatie uit rond de 24 genomineerde projecten en de architectonische context van dit moment.

De genomineerden zijn het Rijksmuseum (Cruz y Ortiz arquitectos, Van Hoogevest Architecten), Stedelijk Museum (Benthem Crouwel Architekten), EYE Filminstituut (Delugan Meissl Associated Architects), Ziggo Dome (Benthem Crouwel Architekten), cultureel centrum CREA (architecten Van Mourik), EBG kerk (70f), brede school Fiep Westendorp (Architectenbureau Paul de Ruiter). stadsdeel Nieuw-West door Woningstichting De Key. Sint Nicolaaslyceum (DP6 Architectuurstudio), Amsterdam University College (Mecanoo), metrostation Kraaiennest (MaccreanorLavington), De Kameleon (NL Architects), Blok 46c (Korth Tielens Architecten), woningen Scheepvaartkwartier (Geurst & Schulze), Tussen de Lakens (Abbink X De Haas), woonhuis Rieteiland Oost (Diederendirrix), Ramada Hotel / Hotelschool The Hague (ZZDP Architecten), Junkie hotel (Atelier Kempe Thill), Paleis van Justitie (Claus en Kaan Architecten), Ydek (dedato ontwerpers en architecten), Asterpark (Gietermans & Van Dijk Architecten), Noorderparkbar (Overtreders W, bureau SLA), Noorderbegraafplaats (Dok architecten - Gianni Cito, Herman Zeinstra), kantoor en rouwcentrum De Nieuwe Ooster (Bierman Henket Architecten) en Islamitisch uitvaartpaviljoen (atelier PUUUR).

Half februari zal een internationale jury, bestaande uit de Nederlandse architectuurhistorica Petra Brouwer, de Belgische architectuurcriticus Joachim Declerck en de Britse architect Malcolm Smith, alle 24 geselecteerde projecten bezoeken en becommentariëren, om uiteindelijk de winnaar van de Gouden A.A.P. 2013 aan te wijzen. Gezocht wordt het project dat óf het mooiste is van allemaal óf het meest exemplarisch voor de actuele situatie in Amsterdam óf het meest uitdagend en vernieuwend – idealiter: alles tegelijk.

De uitreiking van de Amsterdamse Architectuur Prijs vindt plaats tijdens het Architectenbal in april, georganiseerd door de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) – kring Amsterdam en ARCAM. De prijs zal worden uitgereikt door Liesbeth van der Pol van Dok architecten (prijswinnaar van de Gouden A.A.P. 2012 met het Scheepvaartmuseum).

De prijs vestigt ieder jaar opnieuw de aandacht op het beste deel van de bouwproductie in Amsterdam. Het uiteindelijke doel van de prijs is de stimulering van het publieke debat over Amsterdamse architectuur.

Recent Architectuur Nieuws

(19-02-2018) - Prijsuitreiking Nieuwe Berlagevlag

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

© Architectuur.ORG - 1999 - 2020 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook