20-03-2013 - De als stedenbouwkundige en filosoof opgeleide Jan den Boer keert zich in zijn boek "De stad is van iedereen" tegen de "gemakzuchtige en lelijke" recente bouwkunst.
Jan den Boer omschrijft een verschuiving van de macht over het bouwen van politieke en religieuze leiders naar ontwerpers, welstand, ambtenaren, projectontwikkelaars en jury's. De aanbodgestuurde markt in de periode van voor de crisis leidde tot een kloof tussen deskundigen en consumenten.
De inleiding op de achterzijde van het boek zegt dat er geen partij voor het "modernisme" of "traditionalisme" wordt gekozen. In het boek verwijst Den Boer regelmatig naar de in zijn ogen matige kwaliteiten van deze architectuur.
Den Boer besluit het boek met ontwikkelingen als het (Collectief) Particulier Opdrachtgeverschap, de Fusion-architectuur van Wilfried van Winden en herontwikkelingsprojecten als Eén Blok Stad. Allen projecten waarbij de macht bij de consument ligt.
De onderwerpkeuze van "De Stad is van Iedereen" is interessant, onder welke krachten komt onze gebouwde omgeving tot stand. De lezer van het boek wordt echter weinig wijzer van de vage suggesties die verwijzen naar een "politbureau" bestaande uit Welstand, Stimuleringsfonds voor de Architectuur en dergelijke dat in Nederland een "moderne" vormgeving zou opleggen. Opmerkelijk is dat juist deze "moderne" bureaus in het buitenland succesvol zijn, waar onder geheel andere condities moet worden gewerkt.
De Stad is van Iedereen / Auteur: Jan den Boer, voorwoord: Sjoerd Soeters / Taal: Nederlands / Afmetingen: 15x212x148 mm / Gewicht: 416,00 gram / Uitgever: Uitgeverij Ellikser / ISBN: 9789089544728
© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook