> > Recensie: Moriko Kira finding architecture

Recensie: Moriko Kira finding architecture

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

16-05-2013 - Architect Moriko Kira studeerde in Japan en aan de TU in Delft. Na haar afstuderen vestigde zij zich in Nederland en werkte vier jaar bij Ben van Berkel (UNStudio). In 1996 startte ze haar eigen architectenpraktijk.

beelden uit het besproken boek

Onlangs is bij een Japanse uitgever het boekje "Moriko Kira : finding architecture" over haar werk verschenen. Op de cover staat de architecte zelf, fietsend door de Amsterdamse binnenstad. Het boek geeft geen uitputtend overzicht van haar oeuvre, maar belicht met 7 verhalen over 8 projecten in Nederland en Japan het proces van ontwerp tot oplevering.

Het zijn vaak bescheiden opgaven. De verbouwing van een kerk, een paviljoen op een begraafplaats en de verbouwing van het Siebold huis in Leiden. Haar bekendste project is wellicht Blok 65b op de kop van IJburg naast het terrasvormige blok 65a van Attika Architekten. De 26 appartementen zijn gegroepeerd rond een binnenhof.

"Moriko Kira : finding architecture" is een mooi boek over de totstandkoming, inspiratie voor en de uitwerking van 8 bijzondere gebouwen. Neem bijvoorbeeld het glazen ronde paviljoen op de begraafplaats in Apeldoorn. Voor de vorm van dit project liet Kira zich inspireren door de vorm van voedsel, zoals een rond brood. In het boek wordt getoond hoe het ontwerp zich ontwikkeld van complex 3D-model tot een voor de Nederlandse bouwpraktijk bouwbaar gebouw.

Informatie: Moriko Kira : finding architecture (Contemporary Architect's Concept Series 14) / 176 pagina's / Japans en Engelstalig / Uitgever: LIXIL Publishing / ISBN 978-4-86480-004-4

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook