> > Inrichting Aldo van Eyck-kantoor door Moriko Kira

Inrichting Aldo van Eyck-kantoor door Moriko Kira

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

19-10-2012 - Moriko kira architect transformeerde het interieur van Aldo van Eycks Tripolis-gebouw voor het Europese hoofdkantoor van het Japanse elektronicabedrijf Nikon.

tekening: moriko kira architect

Het Tripolis-kantoorgebouw uit 1991 staat aan de snelweg A10 naast Aldo van Eycks meesterwerk, het Burgerweeshuis uit 1959.

Het kantoor voor Nikon is 5.200 m² groot. Het bestaat uit drie bloemachtige octantruimten verbonden door een centrale ruimte van bijzondere geometrie met daarin de centrale voorzieningen als liften, vluchttrappen en toiletten. Iedere octant heeft een eigen centraal trappenhuis waarmee de ruimte met andere etages is verbonden.

De oorspronkelijke huurder had alle octanten verdeeld in kleine kantoorruimtes en daarmee was het lastig om je te kunnen oriënteren. Door de hokjes te slopen werd de visie van Aldo van Eyck duidelijk. Dankzij de octanten was de ruimte open en tegelijkertijd heeft iedere hoek eigen intimiteit.

Morika kira architect zegt over het ontwerp: "Tijdens het ontwerpproces was het moeilijk om Aldo van Eyck ‘los te laten’. Niets is haaks in dit gebouw, en niets bleek symmetrisch hoewel dat in eerste instantie wel zo leek. De diepte van de plattegrond bleek per etage tien centimeter groter dan die van de etage eronder. Het was niet gemakkelijk om hier standaardproducten in te passen. Ten slotte hebben wij ons neergelegd bij de logica van Aldo van Eyck en van daaruit hebben wij ons ontplooid. De waanzinnige kwaliteit van licht van de ruimte en de affiniteit van Nikon als optisch en camerabedrijf met licht en kleur hebben wij uitgedrukt in het kleurenschema van de gespoten wanden."

Projectinformatie: Interieur Europese hoofdkantoor Nikon / Opdrachtgever: Nikon Europe / Architect: moriko kira architect / Projectarchitect: Anne Boonstra / Ontwerp - oplevering: januari 2012 - september 2012

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook